Първият учебен ден е празник на просветата, знанието и стремежа

...
Първият учебен ден е празник на просветата, знанието и стремежа
Коментари Харесай

Над 2000 първолаци влязоха в 87 „първокласни“ учебни помещения

Първият образователен ден е празник на просветата, знанието и устрема към напредък, знак на младостта и упоритостта. Най-вълнуващ е той за най-малките възпитаници. Тук, ще откриете необятния свят на науката и ще срещнете нови другари. Учебният развой тук е на високо равнище, за което благодаря на преподавателите. Родители, подкрепяйте децата си, те са прелестни! На всички поисквам да бъдете здрави и сполучлива 2022-2023 образователна година! С това благопожелание кметът Димитър Николов откри новата образователна година в ОУ „ Христо Ботев “ в кв. „ Сарафово “.

Той добави още, че с помощта на напъните на управлението на учебното заведение и на родителите бе квалифициран план за нов корпус, който включва всички нужни класни стаи и физкултурен салон, с цел да може учебното заведение да придобие потенциал, който да дава отговор на потребностите на бургаския квартал.

„ Затова съм през днешния ден тук, да заявя своята ангажираност и да разглася, че сега тече публичната поръчка за избор на реализатор на строителните работи по създаване на новия корпус. До 20 септември е срокът, за подаване на офертите на строителните компании. Дори да не намерим поддръжка от страната мисля, че с напъните и средствата на Община Бургас ще успеем да изградим един прелестен нов корпус със спортна площадка, отговаряща на всички условия на образователния развой в кв. „ Сарафово “, показа още кметът Николов.

Тази година 24 366 възпитаници от 1-ви до 12-ти клас прекрачиха прага на учебните заведения в община Бургас. За съпоставяне през 2021 година те бяха 24 144, а през 2020 година – 23 992, което за поредна година демонстрира растеж на броя на учениците в морския град.

Повече от 2 000 са първокласниците в Бургас. През предходната година те бяха 1996, а през 2020 година – 1867. И тази година първолаците влязоха в 87 класни стаи, изцяло актуализирани и осъвременени по четвъртия, финален стадий от общинската стратегия, която се осъществя по концепция на кмета Димитър Николов – „ Първокласно начало “.

От началото до момента Община Бургас обезпечи модерна просветителна среда в общо 360 класни стаи в над 33 учебни заведения, включваща съвременно обзавеждане и съоръжение, таблети, интерактивни панели и създаване на нов учебен програмен продукт и нови интерактивни способи за работа в клас. За последните 4 години по програмата 380 учители минаха подготовка за преподаване със особено създаденото образователно наличие и новите методики за образование.

Освен обновените класни стаи, Община Бургас поетапно обновява и спортните площадки в учебните дворове. Така в последните няколко години бяха изцяло реконструирани пространствата за спорт в ОУ „ Елин Пелин “, СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, АЕГ „ Гео Милев “, ОУ „ Любен Каравелов “, ОУ „ Пейо К. Яворов “, ПГСИ „ Пеньо Пенев “.

Предстои построяването на още 4 нови спортни терена в СУ „ Епископ Константин Преславски “, ОУ „ Антон Страшимиров “, ОУ „ Любен Каравелов “ и НЕГ „ Гьоте “, утвърдени по програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения. Освен тях, с чисто нови физкултурни салони до дни ще могат да се „ похвалят “ СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

За да отговори на възходящия брой на децата и учениците в Бургас, привлечени от качественото обучение и новата материална и образователна база, локалната администрация строи всяка година нови детски градини и учебни заведения.

Преди дни отвори порти нова детска градина „ Морско конче “ в ж.к. „ Братя Миладинови “. В момента се довършват още 2 нови детски градини - ДГ „ Синчец “ в кв. „ Горно Езерово “ и третия корпус на ДГ „ Надежда “ в ж.к. „ Меден рудник “.

Община Бургас има подготвени планове и за нови учебни корпуси на Математическа и Френска гимназия, на ОУ „ Васил Априлов “ и учебното заведение в кв. „ Сарафово “, за реализирането на които ще продължи да търси поддръжка от страната.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР