Първият турски космонавт благодари на страната си за смелото и

...
Първият турски космонавт благодари на страната си за смелото и
Коментари Харесай

Астронавтите от Турция, Италия и Швеция се завърнаха на Земята

Първият турски космонавт благодари на страната си за " смелото и уверено решение " да изпрати собствен жител в космоса
Астронавтите от Турция, Италия и Швеция се завърнаха на Земята, с което завърши частната им триседмична задача до Международната галактическа станция (МКС), заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Триото беше съпроводено от пенсиониран астронавт на НАСА, който в този момент работи за " Аксиом Спейс " - компанията от Хюстън, която провежда чартърния полет. Екипажът се завърна в капсула на SpaceX, която се приводни с парашут в Атлантическия океан край крайбрежията на Флорида.

Турция отпразнува тържествено изстрелването на Алпер Гезеравджъ от Кейп Канаверал предишния месец. Бивш водач на изтребител и капитан в " Търкиш еърлайнс ", той стана първият човек от страната си, летял в космоса.

Към Гезеравджъ в пътуването се причислиха полковникът от италианските военновъздушни сили Валтер Виладей, шведът Маркус Ванд, някогашен водач на изтребител, определен за авариен астронавт от Европейската галактическа организация през 2022 година, и Майкъл Лопес-Алегрия, техният компаньон от НАСА.

Турция, Италия и Швеция финансираха задачата, като всяка заплати по към 55 млн. $. Това беше третата частна задача на " Аксиом " до галактическата станция, а четвъртата е планувана по-късно тази година.

Преди да напусне галактическата станция, Гезеравджъ благодари на страната си за " смелото и уверено решение " да изпрати собствен жител в космоса като част от отбелязването на 100-годишнината й като република.

Докато бяха в орбита, астронавтите организираха научни опити и разговаряха с възпитаници и публични лица от своите страни. Те се любуваха на няколко спомагателни дни на галактическата станция, чакайки подобряването на времето в зоната за втурване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР