Първият тур на местните избори в неделя със сигурност ще

...
Първият тур на местните избори в неделя със сигурност ще
Коментари Харесай

Първият тур на изборите ще е без машини. Съдът няма да разгледа жалбата на ПП-ДБ преди понеделник 

Първият тур на локалните избори в неделя сигурно ще премине без потреблението на машини за гласоподаване, а единствено с хартиени бюлетини.

Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) няма да прегледа най-малко до понеделник жалбата на “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) от петък за анулация на машинното гласоподаване на локалния избор.

През уикенда в постройката на Върховен административен съд няма кой да управлява сходна тъжба, даже тя да бъде изпратена незабавно от ЦИК, оповестиха пред Свободна Европа от съда в събота. От комисията прецизираха, че на съда ще бъдат изпратени общо три тъжби още в събота.

Предполага се, че жалбата на ПП-ДБ ще бъде прегледана още в понеделник. Това значи, че в случай че решението на ЦИК бъде анулирано от висшите съдии, най-малко на втория тур от локалните избори ще бъде допустимо да се употребяват машини за гласоподаване.

В петък вечерта комисията реши да на локалния избор, като формалният претекст беше, че Министерството на електронното ръководство (МЕУ) не е изпратило документ, който удостоверява, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен още в петък.

Това стана няколко часа, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, “Има подобен народ ” (ИТН) и Българска социалистическа партия желаеха на локалните избори да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, в който се излагат изказванията, че зам.-министър на електронното ръководство е обвинен в опит да манипулира кода на машините.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР