Първият тур на местните избори в България приключи, а както

...
Първият тур на местните избори в България приключи, а както
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Вижте първите резултати

Първият тур на локалните избори в България завърши, а както наподобява все още, на доста места ще има и втори тур – за избор на кмет.
печели ГЕРБ, което беше предстоящо, само че ще има балотаж. Засега Йорданка Фандъкова води с към 35-38% съгласно екзитполовете, а Мая Манолова се движи в границите на към 25-28%. Трети остава претендентът на " Демократична България " Борислав Игнатов , с към 12 – 15%, а лицето на " Спаси София " Борис Бонев е четвърти, с към 9-11% поддръжка. Ангел Джамбазки е пети, с съвсем два пъти по-малко поддръжка от Бонев. Изключително забавно е дали общо гласовете на Игнатов и Бонев ще са повече от тези на Манолова, като вероятността за това е доста огромна и сигурно ще провокира доста мнения по какъв начин двете страни – " Демократична България " и " Спаси София ", не откриха път за общ претендент, който да има действителен късмет да отиде на балотаж.
Що се отнася до листата на общинските съветници, ГЕРБ получава поддръжка почти колкото има и Фандъкова, даже с наклонност да е малко по-ниска – към 30-33%. Интересен факт е, че листата на Българска социалистическа партия може да победи тази на „ Демократична България ” (ДБ), т.е. обичайна градска десница да остане трета. Засега разликата в тази борба е към 1%, като алените водят със 17-18%, а Демократична България е с 16-17%.
Това е резултат от доста работа, от доста хъс – удовлетворени сме, разяснява пред Българска национална телевизия Борис Бонев, който не даде коментар всъщност за никакви политически несъгласия, въпреки че сподели следното: Не одобряваме късното оповестяване на претенденти, ние бяхме три месеца преди изборите на терен, обещаваме за идващите избори да стартираме още по-рано. Той обаче акцентира на това, че евентуално влиза в общинския съвет, а сътрудника му Гергин Борисов също има късмет.
Иван Портних печели, само че не е ясно дали той няма да успее да завоюва още в този момент. Различните екзитполове дават победа на Портних от сред 47 – 52%. На второ място, почти наедно с към 14-16% са Костадин Костадинов от " Възраждане " и Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия - някогашен министър на образованието при Пламен Орешарски.
наподобява битката е кой да отиде на балотаж, въпреки че тя няма да е извънредно яростна, както беше в един миг денем. И тук ГЕРБ печели, с към 30-33% води претендентът им Здравко Димитров , който до момента беше регионален шеф. Според разнообразни данни втора е Дани Каназирева с 20-тина %, а Славчо Атанасов е с 14-16%.
При общинските листи ГЕРБ печели – с към 26-29%, Съюз за Пловдив, който издигна Каназирева, е с 9-10% по-малко.
В е една от най-жестоките борби. Кандидатът на Българска социалистическа партия Пенчо Милков към този момент е първи, с 31-33%, а втора е Диана Иванова от ГЕРБ, с към 26%. В Общинския съвет обаче поддръжката за ГЕРБ е малко по-голяма - към 29%, а Българска социалистическа партия е с малко над 25%.
успеха към този момент е за досегашния градоначалник Георг Спартански , с сред 38 и 43% поддръжка. И тук обаче нещата отиват на балотаж – евентуално с претендента на ГЕРБ Мирослав Петров , който изостава с над 10%. В Общинския съвет успеха още веднъж е за ГЕРБ - с към 25%, Българска социалистическа партия е втора с малко под 20%. Повече детайлности вижте в този материал!
борбата за успеха е сериозна. Досегашният кмет Атанас Камбитов води, с малко над 30%, а зад него, с към 23% е Румен Томов . При Общинслкия съвет още веднъж ГЕРБ печели, с към 28%, а Българска социалистическа партия остава на второ място, с под 13% поддръжка.
Убедителните огромни победи на ГЕРБ
Очаквано, успеха на Димитър Николов е безепелационно, въпросът е единствено с какъв брой. Всъщност и тук има огромни разлики, само че най-ниският му резултат е към 65%, а има данни за съвсем 75%. С едноцифрена поддръжка са Николай Тишев от Българска социалистическа партия и Бойко Миразчийски от НФСБ, а повече детайлности можете да видите в този материал! За Общинския съвет ГЕРБ наподобява ще има цялостно болшинство – с над 50% поддръжка, а другите по-големи сили ще са Българска социалистическа партия и Движение " България на жителите ", като там разликата се движи в границите на към 1% и е вероятен поврат.
още веднъж успеха е за ГЕРБ, като досегашният градоначалник и ръководител на Организацията на общините в България Даниел Панов печели на първи тур, с малко над 56% поддръжка, а претендентът на Българска социалистическа партия Весела Лечева остава с двойно по-малко поддръжка. Партията на Бойко Борисов е първа в старопрестоплния град и за Общинския съвет, с към 42-44% за листата с общински съветници, а Българска социалистическа партия остава с двойно по-малко поддръжка. Вътрешна македонска революционна организация е на трето място, с малко под 9%.
Изборна интензивност
Като цяло в страната изборната интензивност не е впечатляваща, като към този момент се обрисува общо да е сходна на доста други вотове в страната – за към 45%, само че може да е и по-голяма, като към 17:30 часа беше малко над 42%. Впечатление прави Област Смолян, където е допустимо интензивността да е над 60%.
Балотажът
За да завоюва на първи тур, претендент за кмет би трябвало да получи повече от половината от действителните гласове. В сметката на действителните гласове влиза и гласуването с " Не поддържам никого ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР