Първият скулптурен монумент на цар Симеон Велики бе открит днес

...
Първият скулптурен монумент на цар Симеон Велики бе открит днес
Коментари Харесай

Доживяхме: Вече има паметник и на Симеон Велики

Първият скулптурен паметник на цар Симеон Велики бе открит през днешния ден в столицата на тържествена гала в Частно приблизително учебно заведение „ Цар Симеон Велики “. Паменикът е дело на скулптора Красимир Ангелов и се издига по самодейност и с подаяние на доктор Милен Врабевски. Скулптурата е висока близо 5 метра и се състои от гранитен фундамент и внушителна месингова фигура на цар Симеон Велики. Паметникът бе тържествено осветлен от  Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска митрополия.

Годината на издигане на монумента на великия български държател не е инцидентна. През 2017 година се навършват 1090 години от кончината на цар Симеон, 1110 години от гибелта на неговия татко княз Борис I и 1100 години от борбата при Ахелой сред българи и византийци и цялостната победа на българската войска, предвождана от цар Симеон Велики.

Инициативата на доктор Врабевски и Фондация „ Българска памет “ е обвързвана с концепцията за основаване на място за респект на българската историческа памет, в унисон с задачата и просветителната стратегия на стопанисваното от него ЧСУ „ Цар Симеон Велики “ - младото потомство да бъде възпитавано в дух на родолюбие, самочувствие и национално достолепие.

„ През вековете България е била татковина на доста славни исторически персони, само че единствено една от всички тях получава прозвището „ Велики “. Ето за какво аз и Фондацията припознахме като собствен дълг да увековечим паметта на популярния български цар с построяването на първия в град София монумент на цар Симеон. Наша отговорност е да възпитаме младите генерации да знаят, да се гордеят и да почитат своята татковина и нейната славна история. “, обърна се към всички посетители доктор Врабевски.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР