Първият секретар в сектор „Наука“ към Постоянното представителство на Република

...
Първият секретар в сектор „Наука“ към Постоянното представителство на Република
Коментари Харесай

МУ-Пловдив - домакин на семинар в иновациите в ЕС

Първият секретар в бранш „ Наука “ към Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел доцент доктор Евгени Евгениев посети Медицински университет – Пловдив в границите на Работен семинар на тематика: „ Политики на Европейския съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията: Хоризонт Европа и ролята на европейските взаимни предприятия “.

Модераторът на срещата – проф. доктор Виктория Сарафян, която е народен представител в IMI и Хоризонт Европа, приветства участниците с добре пристигнали.

Ректорът на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева изрази удовлетворението си от семейството на тази трета по ред работна среща с фокус върху опциите за финансиране от Европейски Съюз на научните проучвания. Тя също по този начин означи, че присъединяване в тези стратегии отваря доста необятен път не просто към асимилиране на средства, а и към значително надграждане на всичко това, което е реализирано досега в региона на нововъведенията и развойната активност.

Семинарът сложи акцент върху значителната роля на стратегия „ Хоризонт Европа “, лидерската позиция на Европейски Съюз, както и насочеността на европейски взаимни предприятия към стратегически области на научните проучвания, нововъведенията и технологиите в областта на кръговата биоикономика, новаторското опазване на здравето, световното опазване на здравето, чистия водород и европейската железопътна система.

От пролетта на 2022 година европейските взаимни предприятия ще провеждат състезания и се чака да се генерира бюджет за публично-частни партньорства в размер на над 30 милиарда евро

В семинара с изключение на представители на Медицински университет – Пловдив взеха присъединяване експерти от Медицински университет – София, Медицински университет – Плевен, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински факултет към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, както и специалисти от Община Пловдив и представители на бизнеса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР