Първият самолет за Руанда с търсещи убежище във Великобритания не

...
Първият самолет за Руанда с търсещи убежище във Великобритания не
Коментари Харесай

Не се осъществи полетът от Великобритания за Руанда с лица, търсещи убежище

Първият аероплан за Руанда с търсещи леговище във Англия не излетя във вторник, както бе планувано, след интервенция в последния миг на Европейския съд за правата на индивида.
Около 7 души се предполагаше, че би трябвало да излетят за източноафриканската страна, само че полетът бе анулиран. По-рано английският Върховен съд бе постановил, че полетът може да се реализира, което стана откакто серия от самостоятелни каузи и обжалвания на мигранти против мярката се провалиха. Самолетът тряваше да излети в 22.30 ч. английско време /половин час след среднощ българско/ от военна база в графство Уилтшър, само че от съда в Стасбург предоставиха по този начин наречената „спешна краткотрайна мярка“ в отбрана на иракчанин. В изказването се споделя, че такава мярка се дава единствено в изключитени случаи, когато се реши, че съществува риск за жалбоподавателя. Подобно е решението и за още един от качените на борда. 
Съдът в Лондон по-рано не откри подобен риск за изпращаните в Руанда, само че реши, че политиката за депортиране до страната би трябвало да бъде преразгледана. Британските съдии обаче пецениха, че вътрешният министър Прити Пател работи в границите на закона, в случай че междувдременно изпраща в Руанда някои от търсещи леговище на Острова. Ако политиката се окаже незакона, тогава някои могат да бъдат върнати от Руанда във Англия. 
Правителствената скица цели посредством изпращане в Руанда, където да се кандидатства за леговище във Англия, да се обезкуражат прекосяващите Ламанша, да се постави завършек на незаконната имиграция и да се нанасе удар на трафикатните на хора. Тя обаче бе остро подложена на критика от правозащитни и благотворителни организации като нечовечна и в нарушаване на човешките права, тъй като почтени хора, рискували живота си да дойдат на навръх Острова, биват изпращани на към 7000 километра разстояние с доста незнайни за ориста им.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР