Първият републикански президентски дебат е почти тук. Но защо толкова рано?

...
В сряда републиканците са готови да проведат първия дебат от
Коментари Харесай

В сряда републиканците са готови да проведат първия дебат от президентската надпревара през 2024 г., поставяйки началото на състезанието, за да се определи кой ще бъде кандидатът на партията да се изправи срещу президента на Съединените щати Джо Байдън.< /p>

Но дебатът се провежда цели 15 месеца преди гласоподавателите да отидат до урните през ноември 2024 г. А първото официално първично събитие на Републиканската партия – събранията в Айова – е след пет месеца.

Това може да изглежда като много време до действителния вот, но ранната кампания не е необичайна в САЩ. Всъщност сезонът на кампанията през 2024 г. започна малко бавно, като много републиканци, които се надяват, се колебаят да предизвикат бившия президент Доналд Тръмп, консерватор в тежка категория със силни последователи.

„Тази година наистина отне малко време, за да се заздрави“, каза Робърт Ботрайт, професор по политически науки в университета Кларк в Масачузетс.

Въпреки това, дебатът в сряда подчертава огромното значение на предучилищния сезон, който може да направи или да наруши изборното богатство, според Ботрайт.


„С дебат в този момент от играта кандидатите всъщност не водят кампания за гласове. Те наистина водят кампания, за да спечелят усещането, че са значими кандидати“, каза Боатрайт.

„Важно е кандидатите да се опитат да покажат на медиите, на републиканските донори и други елити, че притежават всичко необходимо, за да бъдат един от последните трима или четирима кандидати.“

Пътят към изборите

Ранното начало на сезона на кампанията в много отношения е пряк продукт на съвременните усилия за демократизиране на процеса на избиране на номинациите за основните политически партии.

В миналото партийните лидери избираха своите кандидати далеч от общественото мнение. Но сегашната система се втвърди в началото на 70-те години на миналия век, когато Демократическата партия — и Републиканската партия скоро след това — решиха да направят поредица от държавни състезания решаващ фактор.

Съгласно системата, на кандидатите се разпределят „делегати“ въз основа на тяхното представяне в щатските първични избори и партийни събрания, събития, при които гласоподавателите могат да посочат предпочитанията си към номиниран от дадена партия. Кандидатът с най-много делегати в края на първичните избори се определя за номиниран на националния конгрес на партията, който дава началото на сезона на общите избори.

Успехът на бъдещия президент Джими Картър от 1976 г. спомогна за установяването на съвременния акцент върху предучилищните кампании. Фермер на фъстъци и бивш губернатор на Джорджия, Картър беше тъмен кон, докато не получи неочакван скок на събранията в Айова, след като направи многобройни спирки в щата.

Победата на Картър показа как дори кандидат с нисък профил може да набере инерция и да трансформира надпреварата чрез ранна кампания, според Джон Олдрич, професор по политически науки в университета Дюк в Северна Каролина.


„Джими Картър измисли как да премине от неизвестен кандидат към известност, като спечели събранията в Айова“, каза той пред Ал Джазира. „Това го накара да изникне като сериозен съперник и всички казаха: „Е, ако Картър можеше да го направи, и аз мога да го направя.“

Но дългосрочните кампании идват с натиск за натрупване на ресурси и подкрепа месеци преди първото гласуване на официалните първични избори.

Предстоящият републикански дебат, добави Олдрич, е „по същество квазисъстезание в Айова – но не за да спечели сърцата и умовете на избирателите“. По-скоро, каза той, става дума повече за спечелване на „сърцата и умовете на хора, които ще ви дадат пари, които ще работят за вас“.

„Невидим първичен“

Периодът на кампанията преди първичните избори е известен като „невидимите първични избори“, които започват, след като кандидатите обявят своята кандидатура и преди началото на официалното първично гласуване.

Това е време, „в което кандидатите се състезават помежду си за подкрепа, за подкрепа от елитите, за пари и за участие в изборите“, каза Ботрайт.

В резултат на това това е и период, в който партийни служители и донори на власт имат огромно влияние върху това кои кандидати получават ресурсите за изграждане на обширна инфраструктура, необходима за провеждане на ефективна първична кампания.

След победата на Картър „и двете страни осъзнаха, че при тази нова система аутсайдери могат ефективно да излязат от нищото и да спечелят номинацията и че е в техен интерес да се опитат да предотвратят това да се случи“, каза Боутрайт.


Той добави, че е станало по-често кандидати с влиятелна партийна подкрепа преди първичните избори да спечелят евентуалната номинация.

Все пак подкрепата от страна на партийни служители и други фигури от властта може да стигне само дотук и е имало случаи, в които „аутсайдерни“ кандидати са нараснали до популярност сред първичните избиратели.

Това се случи по време на изборите през 2016 г., когато Тръмп спечели първичните избори и събранията в някои от щатите, които гласуват най-рано, включително Ню Хемпшир, Южна Каролина и Невада. Тези първоначални успехи изградиха импулса, който пренесе Тръмп през останалите първични състезания.

Как протича първичното гласуване?

Съгласно настоящата система, всичките 50 щата, както и териториите на САЩ, провеждат първични избори или събрания.

В щатите с първични избори се гласува по същия начин, както при другите избори.

Кокусите междувременно включват малки частни събирания - в църкви, училища, библиотеки или частни домове - където членовете на партията дебатират и в крайна сметка се разделят на групи въз основа на кандидатите, които подкрепят. След това делегатите се разпределят между кандидатите въз основа на това колко подкрепа са получили.

Настоящите първични избори ще започнат на 15 януари, като републиканците ще гласуват в събранието на Айова, и ще завършат на 8 юни, когато демократите ще проведат събрание на Вирджинските острови.

Тъй като предварителните избори се организират от държавни органи и партийни служители, те варират в различните страни.


Някои щати провеждат открити първични избори, при които всеки регистриран избирател, независимо от партийната си принадлежност, може да гласува в една от двете основни партийни първични избори.

Други щати провеждат затворени първични избори, които ограничават участието в първичните избори на дадена партия до регистрирани членове на тази партия.

Други щати използват трети подход: гласоподавателите, които не са свързани с нито една от партиите, могат да изберат първичните избори на коя партия искат да участват.

Настоящата настройка добра ли е за демокрацията в САЩ?

В много отношения продължителният сезон на кампанията в САЩ до голяма степен е продукт на ясно дефинирания изборен цикъл в страната.

Това може да даде на кандидатите много време за подготовка, като същевременно предоставя на обществеността „много данни“, с които да вземе своите решения, според Олдрич от университета Дюк.

Но продължителността „наистина увеличава нуждата от голяма национална организационна подкрепа, което стеснява това потенциално поле“ от кандидати, каза той.

Увеличеното влияние на „партийните елити“ допълнително отстранява гражданите от процеса на номиниране, добави Ботрайт от университета Кларк.

„По много начини американската система създава на избирателите илюзията, че нещата са по-демократични, отколкото са, че играят по-голяма роля, отколкото всъщност са“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР