Първият реализиран проект, посветен на морската биология и определяне на

...
Първият реализиран проект, посветен на морската биология и определяне на
Коментари Харесай

Наши учени са първите изследователи на дънните екосистеми в Антарктида

Първият осъществен план, отдаден на морската биология и установяване на видовия състав на дънните екосистеми в Антарктида, е на българските учени, сподели във Варна хидробиологът доцент Любомир Кендеров от Софийския университет, който бе измежду докладчиците на националния юбилеен конгрес на Българската асоциация по подводна активност.
В организацията, учредена през 1999 година, членуват 150 водолази и водолазни инструктори от 12 клуба от цялата страна.

Въпреки дългогодишните изследвания към момента за Антарктида има доста незнайни неща, всяка година излизат нови типове организми, изясни Кендеров.

Като участник в последната българска експедиция на този континент в края на предходната година той е съумял да направи редица подводни проучвания, като се е спускал на дълбочина 5-7 метра.

Изолираността на континента и тежките условия не са съумели да спасят изцяло жителите му от въздействието на хората, сподели още ученият. Направени са проучвания, които потвърждават съществуване на тежки метали и токсични субстанции както в пингвините и тюлените, по този начин и в рибите, изясни Кендеров. И с горделивост добави, че пионери в този вид изследвания са отново български учени.

По думите на Кендеров в пингвините и тюлените е намерено даже устойчивото съединяване ДДТ, само че хубавото е, че концентрацията му е дребна и не може да докара до генетични увреждания или малформации при поколенията на животните.

До замърсявания води и туристическата активност на континента, сподели още Кендеров. По думите му, при колониите пингвини са открити колибактерии и салмонела. Вече е реалност и появяването на тип трева, пренесена незнайно по какъв начин от Патагония, която се е приспособила и даже е почнала да измества локалните типове растения.

Вече се вземат строги ограничения при слизането на континента, с цел да се избегне рискът от привнасяне на семена или спори, описа още Кендеров, цитира Дарик.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР