Първият Празник на лютеницата в Община Марица“ привлече стотици посетители

...
Първият Празник на лютеницата в Община Марица“ привлече стотици посетители
Коментари Харесай

Вкусен, весел и забавен бе първият „Празник на лютеницата“ в село Маноле

Първият " Празник на лютеницата " в Община „ Марица “ притегли стотици гости в Културно-информационен център „ Малтепе “ край село Маноле. Съботният ден бе паметен освен поради вкусната домашна лютеница по локална рецепта, от която най-после всички си облизаха пръстите, само че и поради шеф-готвача Ути Бъчваров, който трансформира в атракция приготвянето й. 
Прочетете още
Роди се и концепцията за лична марка на обичайния български специалитет, създаден в Община „ Марица “ - „ Бяла Стана “. Името бе сътворено с дружни старания от кмета на Общината Димитър Иванов и дамите от фолклорния състав „ Манолски славей “, а Ути Бъчваров стана първият производител на лютеница от локалната марка. „ Празникът на лютеницата “ сътвори и книга, запечатала най-хубавите предписания от 19-те обитаеми места - резултат на няколкомесечен труд на чиновниците на Община „ Марица “ и на Културно-информационния център „ Малтепе “.

Събитието започва в ранни зори, когато Ути и неговият екип, започнаха приготвянето на лютеница от 60 кг печени чушки, 20 кг домати, 10 кг доматен концентрат, 30 кг моркови, същото количество лук, 20 литра олио и 10 кг захар и подправки, измежду които 1 кг сладостен червен пипер, сол, чесън, кимион и други Отличителна линия на всички артикули за обичайния български специалитет бе, че са локално произвеждане. 

В присъщия си жанр шеф-готвачът трансформира в шоу даже скучното рязане на внушителното количество зеленчуци. Интересен факт, който впечатли непрекъснато увеличаващата се аудитория бе, че зеленчуковата примес къкреше в част от същински ретро локомотив от 1907 година, приспособена като голяма тава. Паралелно с лютеницата, майсторите-хлебари в двора на „ Малтепе “ замесиха и опекоха апетитен самун в глинен съд – подница, по този начин, както са го правили античните поданици на Тракия.

Празникът бе открит с одобрение от кмета на Община „ Марица “ Димитър Иванов.

„ Днес поставяме началото на една традиция за дълги години напред. Събрахме предписания от 19-те села в селищната система за подготвяне на домашна лютеница. Всички фамилии в Община „ Марица “ вършат това българско ядене в домовете си всяка година. Знам, че капиталовите планове са значими, само че изключително значение за мен имат тези, които утвърждават традициите и ни връщат към изконните за българите традиции “, уточни Димитър Иванов.

Той благодари на екипите на „ Малтепе “ и  на Местна инициативна група „ Марица “ по тази причина, че слагат началото на план, който съхранява достоверните ни фамилни предписания, както и на Ути Бъчваров, по тази причина, че е приел поканата да гостува на празника.

Шеф-готвачът похвали локалните зеленчуци и акцентира, че е горделив, че точно той поставя началото на сходна значима традиция.

„ Нашият екип идва за повторно в с. Маноле и виждаме, че хората тук държат на предишното, само че и гледат напред. Много съм благополучен, когато се поставят основите на нещо, което ни връща към корените и ни дава достоверен кулинарен адрес в света. Всички помним по какъв начин, като деца сме яли от лютеницата, която се вари в двора. След време с горделивост ще кажа, че съм бил до могилата Малтепе “ и съм ял лютеница „ Бяла Стана “, приготвена от прелестни локални зеленчуци “, посочи Ути Бъчваров. 

Димитър Иванов пожела днешният празник да бъде удължен от поколенията, с цел да се резервира приемствеността сред тях. 

„ Надявам се, че в бъдеще този празник на фамилните полезности, на плодородната земя, и на работливите поданици на Община „ Марица “, ще бъде съхранен. Бъдете здрави и благословени! Нека Света Богородица закриля и пази фамилиите и децата ни, Маноле, Община „ Марица “ и България “, приключи кметът Димитър Иванов измежду бурни овации.

Веска Кирова от с. Царацово и Нина Ганчева от с. Рогош завоюваха премиите на състезанието за най-вкусна домашна лютеница, в която участваха 9 производители. След дегустация „ на сляпо “, журито в състав Димитър Иванов, Ути Бъчваров и кметът на с. Маноле Йордан Енев  единомислещо присъди призовите места на двете дами. Днес по рецептата на Веска Кирова се създава лютеница от фамилната компания на нейните синове и внуци.

Зрителите и гостите се любуваха на богата фолклорна стратегия, в която взеха присъединяване самодейните сформира на селата Маноле, Рогош и Трилистник. Десетки хора се стопираха пред сергиите от ревюто на локални домашно приготвени артикули, обичайни храни и художествени произведения от района и бяха очаровани от усета на домашния мед, сладката и всевъзможни деликатеси от локални производители.

Събитието се организира в осъществяване на Проект „ Празник на лютеницата “, финансиран по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони по Процедура посредством асортимент на планови оферти по  подмярка 19.2 „ Прилагане на интервенции в границите на тактики за водено от общностите локално развиване “ на Мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ с контракт за безплатна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „ Земеделие “.

Целта на плана е да се запази и развие локалната еднаквост на основата на живото нематериално културно завещание на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развиване, чрез консолидираното му в туристически действия и артикули.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР