Първият построен в България хибриден екокатамаран ще бъде посрещнат с

...
Първият построен в България хибриден екокатамаран ще бъде посрещнат с
Коментари Харесай

Пристанище Бургас посреща първия български хибриден екокатамаран

Първият издигнат в България хибриден екокатамаран ще бъде посрещнат с гала на пристанището в Бургас. Плавателният съд ще дебаркира на трето корабно място пред " Магазия 1 ". Церемонията ще е на 18 май, от 11.00 часа. Това оповестиха от Пристанище-Бургас.

Хибридният транспортен съд е издигнат в корабостроителница в Царево и е по взаимен план на България, Гърция и Грузия " Плаване през Черно море ", финансиран по Оперативната стратегия " Черноморски басейн 2014-2020 " на стойност 1 237 786,24 евро.

Размерите на новия катамаран са 14,30 м на дължина, с ширина 6,30 м, височина на борда 2,35 м. Той е хибрид, включва два дизелови мотора по 120 к.с., два ел. мотори - генератори, които служат и за подзарядка за акумулаторните акумулатори. Има всичко належащо за един транспортен съд, регион на корабоплаване 5 морски благи, до 3 бала, с самостоятелност към 20 часа. Екипаж до 4 души, пасажери 24. Предвидено е за хора в инвалидни колички.

Пред формалните посетители ще бъде направена първата демонстрационна обиколка с екокатамарана . Тя ще бъде в акваторията на пристанището с възпитаници от Морското учебно заведение в Бургас " Св. Никола ", които в бъдеще ще организират образования на кораба.

По стратегия е планувана видеоконферентна връзка с участниците в плана " Плаване през Черно море ", от страна на Гърция и Грузия. Ще има презентация за стадиите на реализация на плана. Основната цел е да бъдат създадени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното завещание на района.

С представянето на кораба Пристанище-Бургас ще означи и 118-та годишнина от основаването си. Същият ден пред кулата на Фаропазача млади художници ще вземат участие в пленер " Морски ескиз ". Творбите ще са отдадени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден.

По-късно ще има демонстрационно пътешестване с хибридния катамаран с посетители на церемонията.

Предвижда се, към този момент, катамаранът да плава единствено в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, като Бургас - Созопол е другата допустима дестинация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР