Първият по рода си столичен полумаратон ще се проведе на

...
Първият по рода си столичен полумаратон ще се проведе на
Коментари Харесай

Първи по рода си полумаратон ще се проведе през май

Първият по рода си столичен полумаратон ще се организира на 13-и май в София. Едно от най-масовите спортни събития на столицата се провежда от Спортен клуб " Бегач " и Kaufland България в партньорство със Столична община, „ София 2018 – Европейска столица на спорта “ и Представителството на
Европейската комисия в България.

" Кауфланд София Полумаратон " включва няколко дисциплини с разнообразни дистанции и условия, измежду които – типичен полумаратон (21 км) и бягания на 10 и 5 км. Благодарение на разнообразието от дистанции, надпреварата е уместно както за опитни бегачи, по този начин и за безусловно начинаещи, които биха желали да изпитат опциите си и да станат част от огромно спортно събитие каквото е полумаратонът. Събитието е първият независим полумаратон, който ще се организира в столицата, и още преди формалното си оповестяване притегли вниманието на бегачи и известни персони. Сред изявилите предпочитание да се включат на класическата 21-километрова отдалеченост са и лицата на събитието – актрисата Лорина Камбурова и артистът Орлин Павлов.

" Според мен идеята е извънредно значима за всички, които желаят да се занимават със спорт и най-много за децата, които в днешно време имат прекомерно доста занимания пред компютъра и постоянно не помнят за придвижването. Полумаратонът в София е съвършен метод да покажем, че за спорт постоянно има време и е нещо потребно за нас. Лично аз взех решение да се включа в събитието, тъй като желая да дам образец и тъй като считам, че в никакъв случай не е късно човек да сложи нови провокации пред себе си ", показа Лорина Камбурова за мотивацията си да се включи в полумаратона и неговата акция.



Отново на 13-и май, като част от софийския полумаратон, ще се организира още една самодейност на Спортен клуб " Бегач " с първо издание за страната. Тя се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Спортен клуб " Приорити спорт " и е озаглавена " Run 4 EU ". Целта й е да насърчи спорта измежду учениците. " Run 4 EU " съставлява отворено съревнование, в което могат да се включат обособени възпитаници и училищен тимове. Съревнованието сред тях може да бъде на самостоятелен или колективен принцип, като тимовете имат опция да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Чрез атрактивната дисциплинираност и с отворения формат на надпреварата се цели да се привлекат повече възпитаници освен от столицата, само че и от страната, както и да се насърчи интензивният, здравословен метод на живот измежду най-младите. По този метод една от главните цели на събитието съответствува и с значим приоритет на Европейската комисия – спортът и здравето за подрастващите.

Фокусът на двете начинания, които клуб " Бегач " провежда с сътрудници на 13-и май, e интензивният метод на живот, както и смисъла му за децата в учебна възраст в България. По този метод се търсят вероятни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият метод на живот. По данни на Евростат 90% от дамите и 83% от мъжете в България спортуват рядко или в никакъв случай. При младежите на възраст сред 15 и 24 години делът на едва дейните също е извънредно висок – към 57%. По тези индикатори България се подрежда отпред измежду страните от Европейски Съюз, което води до голям брой здравословни проблеми, само че и до огромно предизвикателство за организации като клуб " Бегач ", които са си сложили за цел да предизвикват дейния метод на живот.



За всички, които имат предпочитание да се включат в някое от идните на 13-и май надпревари и да бъдат по-активни, състезателен клуб " Бегач " скоро ще открие регистрацията за събитията на особено основан за задачата уеб страница. Записванията за " Кауфланд София Полумаратон " ще бъдат с такса, която варира по отношение на интервала на регистрация и определената отдалеченост. Ученическото съревнование " Run 4 EU " е без такса за присъединяване и с възрастово ограничаване. За него има опция за образуване на учебни тимове, както и за присъединяване в общи тренировки в седмиците преди събитието.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР