Първият пациент, на когото е имплантиран мозъчен чип от Neuralink,

...
Първият пациент, на когото е имплантиран мозъчен чип от Neuralink,
Коментари Харесай

Първият пациент с мозъчен чип на Neuralink вече контролира мишка с мисълта си

Първият пациент, на който е вграден мозъчен чип от Neuralink, наподобява се е възстановил изцяло и може да ръководи компютърна мишка благодарение на мислите си, съобщи създателят на стартъпа Илон Мъск късно в понеделник. 

Напредъкът е добър и наподобява, че пациентът се е възстановил изцяло, без никакви неприятни последствия, които са ни известни. Пациентът е в положение да движи мишка по екрана единствено с мисъл “, съобщи Мъск по време на събитие в X. 

В момента опитите са ориентирани към това пациентът да направи допустимо най-вече кликвания на бутона на мишката. 

Компанията сполучливо вгради чип на първия си пациент предишния месец, откакто през септември получи утвърждение за набиране на хора за осъществяване на опити. 

В рамките на научното проучване специфичен хирургичен робот слага имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която управлява желанието за придвижване. Първоначалната цел е да се даде опция на хората да ръководят компютърен курсор или клавиатура, употребявайки мислите си. 

Амбициите обаче са доста по-големи. Мъск съобщи, че технологията на Neuralink ще улесни бързото хирургично слагане на чип устройства за лекуване на разнообразни здравословни, в това число затлъстяване, аутизъм, меланхолия и шизофрения. 

Компанията Neuralink, която предходната година бе оценена на към 5 милиарда $, неведнъж е била обект на апели за инспекция на протоколите си за сигурност. Миналия месец Reuters заяви, че компанията е била санкционирана за нарушение на разпоредбите на Министерството на превоза на Съединени американски щати по отношение на транспорт на рискови материали.
Мъск на странствуване в човешкия мозък
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР