Първият пациент човек получи имплант от стартиращата компания за мозъчни

...
Първият пациент човек получи имплант от стартиращата компания за мозъчни
Коментари Харесай

Компанията на Мъск имплантира първия мозъчен чип на човек

Първият пациент човек получи имплант от започващата компания за мозъчни чипове Neuralink и се възвръща добре, уточни създателят на компанията - милиардерът Илон Мъск, съобщи БНР, цитирайки Ройтерс. В обява в обществената медийна платформа X късно нощес той написа: " Първоначалните резултати демонстрират обещаващо разкриване на невронни шипове ".

Шиповете са интензивност на неврони, които Националният институт по опазване на здравето на Съединени американски щати разказва като кафези, които употребяват електрически и химически сигнали, с цел да изпращат информация към мозъка и към тялото. Ройтерс припомня, че Американската администрация по храните и медикаментите даде позволение на компанията предходната година да организира първия си опит за тестване на своя имплант върху хора, което се явява основен крайъгълен камък в упоритостите на стартъпа да помогне на пациентите да преодолеят парализата и множеството неврологични положения. През предишния септември компанията Neuralink съобщи, че е получил утвърждение за набиране на личен състав за изпитването върху хора.

Изследването употребява робот за хирургично слагане на имплант на интерфейс мозък-компютър (BCI) в област на мозъка, която управлява придвижването, означи преди този момент Neuralink, добавяйки, че първичната му цел е да разреши на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено мислите си. " Ултра фините " влакна на имплантите оказват помощ за предаването на сигнали в мозъците на участниците в изследването, сподели Neuralink.

От своя страна Мъск написа в идващ собствен пост в X, че първият артикул на Neuralink ще се назовава Telepathy.

Компанията Neuralink не отговори незабавно на питане на организация Ройтерс за спомагателни детайлности за  първия подложен на човек мозъчен чип.

Компанията е изправена пред апели за инспекция във връзка с нейните протоколи за сигурност. Ройтерс заяви по-рано този месец, че компанията е била санкционирана за нарушение на разпоредбите на Министерството на превоза на Съединени американски щати (DOT) за напредването на рискови материали.

Миналия юни компанията беше оценена на към 5 милиарда $, само че в края на ноември четирима американски законодатели желаеха от Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати да проверява дали Мъск е подвел вложителите за сигурността на технологията на Neuralink, откакто ветеринарните записи демонстрират проблеми с имплантите на маймуни, в това число парализа, гърчове и отоци на мозъка. На 10 септември 2023 година Мъск обаче написа в обява в обществените медии, че " нито една маймуна не е умряла вследствие на имплант на Neuralink ". Той добави, че компанията е избрала за тестванията маймуни, намиращи се в терминална фаза, с цел да минимизира риска за здравите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР