Първият от камерните концерти в ХХ юбилейно издание на Европейския

...
Първият от камерните концерти в ХХ юбилейно издание на Европейския
Коментари Харесай

XX Европейски музикален фестивал: Музикалното семейство Лафчиева-Земцов за концерта си във Варна на 6 април

Първият от камерните концерти в ХХ юбилейно издание на Европейския музикален фестивал Варна , които ще бъдат на сцената на Градската художествена изложба, е на 6 април с гастрола на блестящите инструменталисти Пламена Мангова - пиано, Деница Лафчиева - кларинет и Александър Земцов-Гордън - виола. В програмата са забележителни произведения на Роберт Шуман, Макс Брух, Франсис Пуленк, Ференц Лист и Бела Барток, обединени под мотото “Контрасти ”, които показват конфликта на музикалните естетики на две епохи.

Артистичното семейство Лафчиева - Гордън, което живее в Австрия, споделя пред Нина Локмаджиева упованията си за концерта на 6 април:

Деница Лафчиева: “Това съдействие за нас е доста скъпо. Ние тримата се познаваме от доста години - Александър и Пламена са свирили към този момент дружно като диригент и солист нееднократно, а в трио групировка за първи път се срещаме на Европейския музикален фестивал Варна и откровено се надяваме да продължим да свирим дружно като трио. Концертът е издигнат на правилото на контраста, по тази причина имаме и самата творба на Бела Барток “Контрасти ”, и сантиментални композитори в лицето на Шуман и Лист.

Безкрайно сме щастливи, че ще можем да се срещнем освен като другари, само че и като музиканти на сцената при вас и ще можем да се насладим дружно с варненската аудитория на тези прелестни творби. Срещите ни с Александър с варненската аудитория в последните години са постоянни - свирим най-малко един път в годината във Варна. Миналата година градът беше спирка в нашето българско турне с Врачанската филхармония с виртуозния цигулар Роман Ким. Тогава изпълнихме обработената със специфичното позволение на създателя Хауърд Шор музика от кино лентата “Властелинът на пръстените ”. След това обиколихме Европа с тази музика. Предстоят ни и концерти във Финландия и Германия. Гостуваме и на други фестивали във Варна, само че за нас е същинска чест, че ще свирим на юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал. Това е един млад фестивал, само че към този момент натрапен със свое лице за тези 20 години. Мисля, че 20 години не са по никакъв начин малко. Била съм и съм артистичен шеф на интернационалните фестивали и знам какъв брой е мъчно за всички, които работят за поддържането на един фестивал и за артистите.

Защото освен в България е по този начин, на всички места е мъчно да се поддържа един фестивал на такова високо равнище и финансово, в случай че би трябвало да сме почтени.

Така че приветствам всички, които вземат участие в подготовката и реализацията на Европейския музикален фестивал Варна. Желая още не 20, а 200 години на сцената - с цел да остане същински щемпел в музикалната история, продължавайте напред!

Винаги свирим с голямо наслаждение пред варненската аудитория, която се отличава с познаването на творбите и изключителния усет към интерпретирането на камерна музика. Няма да не помни - преди няколко години изпълнихме Брамс - кларинетния квинтет - на ММФ “Варненско лято ” с Юлиан Рахлин - виртуозния цигулар, със Сара МакЕлрави, цигулка, с Александър Земцов на виола и соло челиста на Виенската филхармония Петер Сомодари. Не мога за не помни препълнената зала, затаеният мирис на варненската аудитория и невероятните овации по-късно. Всички се чувствахме не във Варна, а в Карнеги хол или в Мюзикферайн. Тогава Мюзикферайн беше Варна. Безкрайно сме признателни на варненската аудитория и се надяваме, че още веднъж ще имаме прочувствена среща на 6 април на концерта от Европейския музикален фестивал Варна. ”

Александър Земцов-Гордън: “Ние сме положителни другари от доста години с Пламена Мангова и доста пъти сме се виждали на едни и същи фестивали.

Първият път, когато бяхме на една сцена двамата, беше с Плевенската филхармония преди година и половина. Тогава Пламена свири клавирния концерт №4 от Рахманинов. Всички българи могат да се гордеят, че имат пианистка на такова международно равнище, като Пламена Мангова. И знам, че елитни музиканти и фенове на музиката високо правят оценка нейните музикални и механически благоприятни условия, съпоставят я с най-великите пианисти.

Дори споделят, че са чакали да чуят тази сериозна страна на музицирането на пиано от времето на Рихтер. Публиката търси тази сериозна стилистика и аз съм безусловно склонен - няма доста реализатори в света на това равнище - актьори, които се показват единствено с музика, без нужда от медия и шоу. ”

Началото на концерта е от 19:00 в Градската художествена изложба - Варна.

6.04.2024, 19.00, Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ Musica da camera Пламена Мангова, пиано Деница Лафчиева, кларинет Александър Земцов-Гордън, виола В програмата: произведения от Роберт Шуман, Макс Брух, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Бела Барток

.
ХХ Европейски музикален фестивал Варна се провежда от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата поддръжка на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято ”. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион ” и “Topola Skies Golf & SPA Resort ”, строителна компания “Комфорт ”, “Солвей Соди ”, “Логос ” - недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

Вижте всички идни концерти на
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР