Първият от години бюджет, в който държавата ще харчи толкова,

...
Първият от години бюджет, в който държавата ще харчи толкова,
Коментари Харесай

3,8% от БВП за образованието догодина. На фокус - продължаващ ръст на учителските заплати

Първият от години бюджет, в който страната ще харчи толкоз, колкото е съумяла да събере, одобриха през днешния ден на първо четене депутатите.

Разчетите следват като заложени цели образованието, опазването на здравето, защитата, пенсионната политика и политиката по приходите. Да забележим в малко повече елементи проекторамката за общественото финансиране на една от предпочитаните области - образованието.

Образование – съществени параметри

3.8% от Брутният вътрешен продукт са планувани за бранша следващата година. Това се равнява на над 4,8 милиарда лева Парите за идната година тук са 610,1 млн. лв. повече, тъй че да  се подсигурява плануваният растеж на възнагражденията на педагогическите експерти. Учителските заплати следващата година ще бъдат увеличени със 17%. Така минималната учителска заплата, която през тази година е 920 лв., ще стане 1085 лв. през 2020 година 360 млн. лева са заложени в това перо единствено за нарастването на възнагражденията на учителите. 920 лева е стартовото заплащане все още за млади учители, които нямат трудов стаж и стартират работа след завършването на висшето си обучение, изясни просветният министър Красимир Вълчев. Младите учители до 30-33 години сега са към 13,4 на 100, само че този % е по-висок спрямо предходните години, добави той.

Със 17-18% ще бъдат увеличени и лекторските часове, които се заплащат в допълнение.

Останалите цели в системата

Освен главният ангажимент за постъпателно увеличение на учителските заплати в идващите три години, в бюджета за обучение за 2020 година съвсем двойно е нарастването на средствата за предпазените учебни заведения и детските градини, които не би трябвало да се закриват, тъй като се намират над 14 и над 20 километра от идващото учебно заведение и детска градина, заяви министърът.

Допълнително са увеличени и средствата за гимназиалния стадий, тъй като в образователния проект за него има повече часове и се заплаща на повече учители.

Увеличат се и средствата за професионалното обучение

Предвидени са и средства за ремонт на ученическите общежития на професионалните гимназии.

Ще се финансира и превозът до професионалните гимназии, в случай че образоват възпитаници в специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда, или в предпазени специалности.

Стратегическа цел

Правитеството поема ангажимент до края на мандата си да  постигне заложената стратегия за удвояване на средствата за хонорари на педагогическия личен състав в хоризонта 2017 -2021 година Очакванията са от 1,250 млн. лева през 2017 година индикаторът да се вдигне в идващите две години с близо 1,4 милиарда лева до 2,760 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР