Първият оригинален арабски филм на стрийминг платформата Netflix - "Перфектни

...
Първият оригинален арабски филм на стрийминг платформата Netflix - "Перфектни
Коментари Харесай

Заплашиха със съд министър в Египет заради филм на Netflix

Първият автентичен арабски филм на стрийминг платформата Netflix - "Перфектни непознати ", освен бързо се трансформира в най-гледаното заглавие в огромна част от района, само че стана и една от най-горещите тематики в обществените мрежи.

В Египет юрист заведе дело против министъра на културата, а народен представител изиска да бъде разисквана цялостната възбрана на Netflix. Обвиненията са, че лентата е ориентирана против обичайните полезности и морал.

Наред с това продукцията и екипът получиха и голям брой възторжени мнения, а Синдикатът на актьорите в Египет излезе с позиция в отбрана на креативната независимост.

Премиерата на кино лентата с присъединяване на една от най-обичаните египетски звезди Мона Заки, йорданеца Ейад Насар, ливанката Надин Лабаки и други арабски артисти беше на 20 януари т.г.

Мъж, който след години на прикриване афишира хомосексуалността си, нещастна брачна половинка, която, става известно, търси задоволство в размяната на известия с непознати мъже, диалог на татко с щерка му за първия ѝ сексуален акт. Това са част сюжетните линии, които провокираха гневни реакции. Завръзката във кино лентата е решението на седмина другари да играят на игра, чието предписание е всеки да остави телефона си на масата и да показа с останалите всички позвънявания и известия.

Това в действителност е едно от най-интерпретираните кино творби в международното кино, предава Българска телеграфна агенция. Арабският "Перфектни непознати " е римейк на италианския филм със същото заглавие, чийто режисьор е Паоло Дженовезе.

Оригиналната версия беше наградена на Международния кино фестивал в Кайро през 2016 година, само че пет години по-късно неговият римейк разбуни духовете.

Заради сцена, в която смъква бельото си, въпреки и под роклята, Мона Заки стана цел на проливен дъжд от нападки и обиди.

Депутатът Мостафа Бакри упрекна продукцията, че е ориентирана против фамилните полезности в Египет, като посочи обрисуването на персонаж с хомосексуална ориентировка, както и открития диалог за секс сред татко и щерка. В телевизионно изявление той прикани казусът да бъде разискван в Народното събрание и съобщи, че Netflix би трябвало да бъде неразрешен.

Адвокатът Айман Махфуз изпрати искане до министърката на културата Инас Абдел Дайем да забрани кино лентата, като заплаши в противоположен случай да заведе дело против министерството.

Синдикатът на актьорите в Египет от своя страна излезе с позиция в отбрана на продукцията и екипа ѝ. Председателят му Ашраф Заки съобщи, че "синдикатът поддържа съществени правила, най-важните от които са: опазване на свободата на творчеството в гражданската страна, която има вяра в свободата като основна част от съзнанието на египетските актьори ".

"Хомосексуалността не е противозаконна в Египет, само че постоянно е заклеймявана. Теми за хомосексуалността са участвали в египетски филми и преди, само че съвсем постоянно под прикритието на комизъм или подмятания ", написа уеб сайтът "Egyptian Streets ". Поддръжниците на арабския римейк считат, че той разпространява равенството, от което има потребност в района, отбелязва онлайн изданието.

Един от най-авторитетните египетски вестници "Al-Ahram " посвети обширна публикация на полемиката към "Перфектни непознати ".

"Нищо от наличието не е изключително ново или шокиращо за египетската аудитория и във кино лентата няма голота, фамилиарност, или каквото и да е обидно за някого. Има миг, в който Мериам (героинята на Мона Заки) смъква бельото си, само че това се случва най-вече отвън екрана и е целесъобразно от драматургична позиция. Изглежда, че наличието на кино лентата активизира консерваторите и фанатиците против себе си и участващите звезди ", написа в нея.

Забелязва се увеличение на офанзивите против египетското изкуство и актьори, предава още "Al-Ahram ". "Дали това се случва, тъй като продукциите, без да се опасяват, преглеждат тематики табу или тъй като ислямистите и техните симпатизанти, които към този момент не са част от политическия развой - са се върнали към практиката си отпреди 2011 година да нападат изкуството и да пречат на държавното управление? Или потребителите на обществените медии в Египет са станали по-фанатични? Всяка от тези аргументи сама по себе си е плашеща ", показва вестникът.

Междувременно всекидневникът "Al-Masry Al-Youm " заяви за желанието на Netflix да продуцира нови арабски филми след необятния отзив, провокиран от "Перфектни непознати ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР