- Първият ни събеседник е Гроздан Караджов, вицепремиер и регионален

...
- Първият ни събеседник е Гроздан Караджов, вицепремиер и регионален
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Инхаус договорите са сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки

- Първият ни събеседник е Гроздан Караджов, вицепремиер и районен министър в оставка, от квотата на „ ИТН ". Здравейте.
- Здравейте.

- Защо се оказахме в тази обстановка и кой е отговорен за нея?
- Оказахме се в тази обстановка съответно, тъй като за следващ път в границите на съдружните връзки се показваше жестоко потъпкване на правилата и безусловно неспазване и пренебрежение на разпоредбите и пренебрежение към сътрудниците в обединението. Конкретния случай беше, че се внесе в 10 часа без 2 минути проектобюджета, който съставлява сериозен материал и влезе в дневния ред на Министерски съвет. Тоест държавното управление трябваше да гледа нещо, което даже не е виждало. Това обаче явно по-късно денем е преляло чашата на управлението на Има Такъв Народ, които отдръпнаха поддръжка от обединението. Защото такива случаи имаше доста преди този момент, доста дълги месеци имаше сходни случаи на липса на почит, на тъпчене на разпоредбите, тъпчене на правила и по тази причина...

- Кой ги демонстрира тези правила, кой кого не почита, тъй като вие взаимно се обвинявате в това с „ Продължаваме промяната "?
- Вижте, това е моето мнение. Те също имат мнение. Вие казвате, че се упрекваме...Да, всеки има право на мнение, аз споделям, че водещата партия, която е в обединението е политическата мощ „ Продължаваме промяната " и те водят обединението, те насрочват съвещания, те ги гледат. Същия ден в седем часа имаше съвещание с една единствена точка за дневен ред да гледаме бюджета. Тоест да се изгладят и последните вероятни по този начин да се каже неравности по съгласуването на бюджета. В същото време сутринта в 10 часа /.../ ние имахме на масите без каквото и да е предизвестие. За вас това обикновено ли е?

- Кирил Петков през днешния ден сподели - страната се тласка към неустойчивост поради подмолни сделки, нечестни схеми и политическо его. Не рискувате ли, тъй като това, което чухме от господин Трифонов като проблеми, това са проблеми, които ние сме дискутирали в студиата месеци наред, които са сложени не за първи път и няма по какъв начин да не си зададем въпроса - но за какво в този момент? Какво прекипя, за какво по този начин внезапно? И по този начин по този метод другия огромен укор в този момент основен към Има Такъв Народ е, че не рискувате ли вие да станете тези, които блокираха страната в миг на война, галопираща инфлация, без бюджет?
- Има бюджет...

- Без актуализация в тази обстановка.
-...и очевидно беше декларирано от Има Такъв Народ, че те ще поддържат обществените елементи на бюджета - за пенсионери, за уязвени групи, за хора с ниски приходи и всички тези за бензина, всички тези ограничения ще бъдат подкрепени, тъй че няма никаква причина да се остане без актуализация на бюджета.

- И вие и те говорите за правила, единствено че в последна сметка се скарахте за пари, не е ли по този начин? Тези пари, които вие казвате, че не сте поискали, съвсем 4 милиарда, а те споделят, че сте ги желали?
- Вие произвеждате тезата на този спешен пиар, който разви министър-председателя, че става дума за пари.

- А не става ли дума за това?
- Не. Аз на всяка неистина тук мога да давам отговор с документ и няма потребност да споделям нищо. В писмото, което по този начин беше зарадвало депутатите от Промяната, се споделя Министерство на регионалното развитие съгласува плана за решение на Министерски съвет. И в този момент в жълтото е „ съгласува бюджета ". Никой и в никакъв случай не е поставял условия. А изпод е записано, примерно по първа точка- за какво има потребност от тези пари, нужда за увеличение на капитала на Фонд Флаг да вземем за пример, по мнение на...

- Говорите сега за тези 3.9 милиарда?
- Да.

- Които вие казвате - аз не съм ги желал, те споделят, не, желани са. Сега...
- Вижте, хващаме се за думата и това е еснафщина към този момент, да стигат чак до там - желал ли ги е, не ги ли е желал. Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви сред всички министерства. В него сме описали всичките дефицити, които са се появили в нашия бюджет и повода за тях. Ясно са казани кои са те - решение на Народно събрание. Ако някой е похарчил тези 2.4 милиарда, това е решението на Народно събрание от април месец. Там ясно са записани цифрите в отчета към него. Второ, през януари и февруари, в истинската бюджетна процедура, средствата за автомагистрали, без значение дали са по Закона за публичните поръчки или по инхаус, бяха нула. С ясна директива от министъра на финансите да ги включим в актуализацията и те си станаха тези средства...Освен това обещахме като коалиция половин милиард за българските общини и всичкото това е разказано тук, единствено че по един административен метод.

-Тоест вие казвате, че това не са пари, които са изненадващи, те са говорени, обсъждани и с премиера, и с вицепремиера и в Народно събрание бяхме очевидец за част от тези суми какво стана?
- Да, тъкмо по този начин.

- Оттук нататък обаче стартират рецензии и доста въпроси към вас - дали са разписвани контракти без финансов запас, обвинявания за това дали тези пари в действителност е нямало да...
- Не са разписвани контракти без гарантиран финансов запас, това подсигурявам. Други обвинявания и неистини има ли?

- Ами вие не ги ли чувате?
- Чувам ги. Казвайте ги, с цел да мога да ги опровергая.

- Чакате в студиата ние да ви ги кажем ли?
- Ами в случай че желаете тогава аз да задавам въпросите.

- Не, в противен случай, в противен случай.
- Една от лъжите, която се тиражира е, че аз съм желал да налея средства в крадливите компании, които строят инхаус контракти...

- Да, единствено че моят въпрос е различен - вие какво направихте, тъй като когато пристигна това държавно управление съдружно на власт, това беше едно от огромните гръмки обещания, по какъв начин контракти, инхаус контракти от времето на кабинета на Борисов, през които са точени милиони и милиарди, изнасяни пари в чували, вие дойдохте с желанието да спрете тази процедура и тази скица. Спряхте ли я?
- Ето още веднъж документ. Първо, не съм платил нито една стотинка, не съм разрешил да се заплати нито една стотинка по контракти за инхаус, нито една стотинка. Тоест аз съм извършил обещанието си. Второ, на 31.01.2022 година съм изпратил писмо, на тази камера доколкото разбирам....

- Да.
-...съм изпратил писмо, както виждате горе до министър-председателя Петков, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел защо става въпрос.

- Ами той сподели, че не е направена нито една стъпка, с цел да се сезира съда за инхаус контракти от ваша страна.
- Вижте какво написа тук долу, вижте, вижте.

- Кажете какво написа, аз не виждам от тук, какво написа?
- Първа точка - инхаус договорите, това го пиша аз, са подписани в нарушаване на Закона за публичните поръчки и като такива същите следва да бъдат прекъснати. Народно събрание следва да осъди тези противозаконни процедури. Точка втора - да се обсъдят последствията от вероятно преустановяване или оповестяване за оскъдни, респективно унищожяеми на тези контракти. Да се вземе решение дали осъществените досега строително-монтажни работи по „ Хемус ", без съответно формирани строителни бумаги, да бъдат оповестени за нелегално строителство и в този сектор на автомагистралата да бъдат отстранени.

- Господин Караджов, тук идва и другия въпрос обаче.
- Сега, извършил ли съм си обещанията...

- Тези компании, тези пари, тези милиарди, за които спорите и поради които в действителност избухна и се взриви напрежението сред вас, щяха ли да отидат, тъй като това е друго обвиняване към вас, към същите тези компании, щеше ли да се подхрани такава порочна скица...
- Чуйте ме добре.

- Чувам ви.
- Това е спешен пиар, който целеше тъкмо това, да замъгли, да стане ясно, че става дума за пари, а не за правила. А вие чухте за какво и с какви аргументи беше оттеглена поддръжката от обединението. Каза ги водачът на Има Такъв Народ, аз няма потребност да ги дублирам. Но тъй като ми казвате...

- Само че всяка една от аргументите, която той...
-...нали ме питате при кого ще отидат парите. Ето, демонстрирам ви при кого ще отидат парите. Ако може и това да го заснемете.

- Какво е това?
- Това е извършената чак след четири месеца среща сред четиримата министри, оправдавам се - сред министър-председателя и тримата министри, на 12 май. Веднага след тази среща са изпратени протокол за дилемите, които ни се спускат от министър-председателя.

- Какви са тези задания, защо е това?
- За тези компании, за които ме питате.

- Какви са тези задания?
- Първо, основава се работна група сред Министерството на финансите и Министерство на регионалното развитие, която има за цел да създаде проектозакон под надпис „ Закон за дотъкмяване на откраднатата автомагистрала ". Законопроектът важи за всички лотове на „ Хемус " и има следните задания. Да разреши дотъкмяване на строителните действия, при изискванията на подписаните контракти и след частична индексация даже, според писмен знак Д, без новото управление на Министерство на регионалното развитие или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ. Ето това са инструкциите, които аз получавам след тази среща, за които аз не мога да схвана за какво за гьонсурат би трябвало да е някой, който е взел участие в тази среща и да ме пита през днешния ден, аз дали съм ги прекратил или не. Четиримата, които бяхме там, някой сподели ли да се приключи?

- Имали сте заповед да продължите със същите компании, за които господин Рашков споделя, че са крадени пари и схеми? Това ли значи този документ?
- Точно по този начин. Искате ли да го допрочетете и надолу да видите какви други указания има?

- Кажете още нещо.
-Да се обезпечи отнасяне на подписаните контракти като контракти за строителство, по които да се контракти съответен период за осъществяване на строително-монтажни работи и да се даде гаранция за качество на издигнатото.

- Защо това, когато е от 12 май...
- Тоест със същите тези „ крадливи " компании както ги назовава министър-председателя, аз съм получил от него, с копие до финансовия министър, с копие до него персонално, от кабинета му съм ги получил, публично предписание по какъв начин да работя. Това ми идва, това не е...

- Да продължи работа с тях и да продължи разплащане, вярно съм ви схванала?
- Да. Не единствено, да се преформатират договорите им, т.е. да се узаконят както те споделят противозаконните контракти. Това е директна директива.

- Защо тази директива, за какво тогава не реагирахте незабавно? Това е от 12 май, нали по този начин? Защо мълчахте до момента, един месец по-късно и стартирате тези неща да ги вадите едвам в този момент и с цел да се замеряте с такива работи? Защо?
- Едва откакто бяха ориентирани лъжите, че аз съм желал това да го направя и да натъпча надали не парите в джобовете на някакви компании, които са...

- Вие смятате ли т.е. тази заповед за редна или не? Това, което са ви споделили да извършите, редно ли е или не? Провокирало ли е по някакъв метод ваше възмущение?
- В моето предложение ясно е записано. Има такива, същите следва да бъдат прекъснати. И по-натам споделям: обаче да се оценят рисковете. И в този момент за тези опасности спомняте ли си - аз съм сигурен, че вие си спомняте, аз знам, че вие следите тези въпроси. През януари, когато внесох това писмо, аз излязох пред медиите и споделих: изпратил съм писмо в Министерския съвет. Там беше основана работна група, която избра една компания, юридическа, която да оцени рисковете и да даде отговор на тези три въпроса.

- И какво стана?
- Питайте Министерски съвет.

- Защо?
- Защото нищо не е станало. Защото до момента няма нищо.

- Добре, за какво тогава и по какъв начин да си разбираем думите на досегашните ви съдружни сътрудници, думите на премиера Кирил Петков, който приказва за вододел, употребява думата „ мафия " в едно изречение с името на Трифонов. За вас споделя, че сте „ на конци ", че са ви „ спуснали в кабинета " в последния миг, споделя, че сте „ брокер " - на кого сте „ брокер "?
- А, питайте го него. Той доста постоянно бърка думите и съгласно мен... Наистина в този случай не мога да си обясня. Ако можех да си обясня, щях да ви отговоря много чести лапсуси...

- Т.е. това е лапсус?
- Ами „ брокер " на какво да съм? На какво да съм „ брокер " аз? В смисъл, кажете ми вие, имате ли вие някакво съмнение?

- Не знам, обаче виждам огромните обвинявания, които има и в частност към вас, и като цяло към „ ИТН " за това, че сте саботирали...
- Ама нали това е концепцията...

-... антикорупционното законодателство, борбата с корупцията, че сте част от схеми.
- Е, да, да, да.

- Какъв е отговорът ви за това?
- Ама вижте, те, първо обвиняванията бяха към мен, че аз съм желал да нахраня компаниите, за които имам директива по какъв начин да ги оправим договорите, аз не съм се бил интересувал и не съм желал да спра ин хаусите. Ето тук на две места е писано, в това число да разрушим това, което... Отделно - аз съм ги бил похарчил, съм ги бил желал тези пари. Те са изхарчени от Народното събрание - ето ви го решението. На всяко нещо давам отговор с документ. Или още по-нелепото обвиняване, че аз съм желал да спра бюджета. Ами писал съм, че съм го съгласувал и съм поставил бележки. Ето ви стенограмата от Министерски съвет, където споделям: подмолното внасяне на бюджета е повода да излезем от това съвещание.

- Добре.
- Можеше да мине на автограф на идващия ден. Така ли се постъпва с съдружни сътрудници?

- Секунди остават до финала на този диалог...
- Така че въпросът е доста кардинален и е въпрос на ръководство и по-скоро на неумение да се ръководи.

- Ще блокирате ли работата в министерствата? Защото чуваме, че министър председателят нямал желание да бърза с внасянето и гласуването на оставките. И прочее, те все още са единствено две, а не четири.
- Аз не давам отговор за оставките, аз давам отговор за моето министерство. Моето министерство продължаваме да работим на цялостна пара. Вчера, с изключение на...

- Т.е. няма да саботирате работата?
- Освен че утринните срещи и оперативки, съм се видял и с еврокомисаря Ферейра, направил съм конференция, с цел да отговоря на тези неистини.

- Финал, апелирам.
- След това съм пътувал с нея до Видин. Успях да я убедя в най-голямата си фантазия - да пуснем автомагистрала от София непосредствено през Петрохан с тунел и тя сподели: „ Да, в този момент видях, когато стигнах във Видин, защо ми говорите пишете апликационна форма с сътрудника си от Румъния ".

- Няма да саботирате работата, по този начин ви разбирам - по този начин ли?
- Ама аз до момента не съм спирал да работя. И е толкоз неприлично тъкмо аз да бъда нападнат, че сигурен съм, апропо...

- Финал, апелирам.
-... през вашия екран, в случай че ме гледа, а той сигурно ще ме гледа, Кирил Петков...

- Последно изречение, апелирам.
- Той не има вяра в това, което е споделил. И в случай че го доведете да седне тук, против очите ми, той ще се разкае и ще ви каже, че не е правилно, че съм подкупен или че съм обслужвал компании.

- Гроздан Караджов, вицепремиер и районен министър в оставка от квотата на „ ИТН ". Благодаря.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР