Първият национален, подкрепян от правителство експеримент в Европа за въвеждане

...
Първият национален, подкрепян от правителство експеримент в Европа за въвеждане
Коментари Харесай

Универсалният базов доход във Финландия подобрил благополучието на хората

Първият народен, подкрепян от държавно управление опит в Европа за въвеждане на повсеместен базов приход, не е направил доста за поощряване на получателите му да работят, само че е подобрил тяхното душевно благоденствие, самочувствие и задоволеност от живота . Това е посочило първото огромно изследване на опита в това отношение на Финландия, който притегли нов интерес посред епидемията от ковид.

" Получателите на универсалния базов приход бяха по-удовлетворени от живота си и изпитваха по-малко психическо напрежение спрямо контролната група ", заключава изследването от откриватели от Хелзинки университет, като добавя: " Те също по този начин имаха по-положително разбиране на своето икономическо благоденствие. "

Проучването идва, до момента в който пагубната икономическа рецесия поради ковид, в това число възходящата безработица в международен мащаб, провокира възобновен интерес към схемите за базов приход. Папата предложи в обръщението си за Великден, че " това може да е моментът да се обмисли универсална базова заплата ".

Испанското държавно управление разгласи предишния месец, че има за цел да употребява базов приход " допустимо най-скоро " за към 1 млн. от най-бедните семейства в страната, като министърът на икономическите въпроси Надя Калвиньо акцентира, че социалистическото държавно управление се надява универсалният базов приход да се трансформира в " непрекъснат инструмент ".

От своя страна първият министър на Шотландия Никола Стърджън означи по-рано тази седмица, че вирусът и неговите стопански последствия " ме накараха доста, доста по-категорично да възприема гледната точка, че универсалният главен приход е концепция, на която времето ѝ пристигна ".

Двугодишната скица на Финландия, която беше приложена през 2017 и 2018 година и притегли необятен интернационален интерес, изплащаше на 2000 случайно определени безработни в цялата страна постоянен месечен приход в размер на 560 евро, без обвързване да търсят работа и без понижаване на заплащането им, в случай че са почнали работа.

Насочена най-вече към това да се види дали обезпечен приход може да насърчи хората да одобряват постоянно нископлатена или краткотрайна работа, без да се опасяват да изгубят изгоди, схемата не е, строго видяно, експериментиране на повсеместен базов приход, защото получателите са от лимитирана група и заплащанията не са задоволителни за живот.

Ала схемата беше следена от близко от други държавни управления, които виждат базовия приход освен като метод да привлекат повече хора в някаква форма на работа, само че и като път към понижаване на зависимостта от страната и понижаване на разноските за обществени помощи. Идеята е закупи известност на фона на прогнозите, че автоматизацията може да заплаши до една трета от настоящите работни места.

Изследователите, които са провели 81 задълбочени изявленията с участници в схемата, са заключили, че въпреки да има доста многообразие в техните прекарвания, като цяло те са по-доволни от живота си и изпитват по-малко психическо напрежение, меланхолия, горест и самотност от контролната група.

Изследователите също по този начин са отбелязали лек позитивен резултат върху заетостта, изключително в някои категории, като да вземем за пример фамилии с деца, като прибавят, че участниците също по този начин са склонни да записват по-добри резултати във връзка с други ограничения за благоденствие, в това число по-голямо възприятие за автономия, финансова сигурност и убеденост в бъдещето.

" Някои хора споделят, че базовият приход е имал нулев резултат върху продуктивността им, защото към момента няма работа в региона, за която са подготвени ", показва проф. Хелена Бломберг-Крол, която е началник на проучването, като добавя: " Но други споделиха, че с базовия приход са били подготвени да одобряват нископлатени работни места, които другояче биха избягвали. "

" Някои обявиха, че базовият приход им е разрешил да се върнат към живота, който са имали преди да станат безработни, до момента в който други споделиха, че той им дава силата да кажат " не " на нископлатените несигурни работни места и това е повишило възприятието им за автономия ", акцентира още професорката.

Схемата също по този начин дала на някои участници " опцията да опитат да изживеят фантазиите си ", отбелязва Бломберг-Крол и добавя: " Фрийлансъри, художници и бизнесмени имаха по-положителни възгледи за резултатите от базовия приход, което съгласно някои е основало благоприятни условия за тях да стартират бизнес. "

Универсалният базов приход също по този начин насърчил някои участници да се включат по-активно в обществото, като да вземем за пример подхващат непринуден труд. " Някои откриха, че обезпеченият приход усилва опцията да вършат неща като даването на неофициални грижи за фамилията си или за съседите си ", показва Кристиан Крол, който е един от откривателите.

" Сигурността на базовия приход им е разрешила да вършат по-смислени неща, откакто са почувствали, че той узаконява този тип грижа. Много от хората, които са правили сходни неплатени действия през двугодишния интервал, са го определили като работа ", отбелязва още Кристиан Крол.

Крол посочи, че резултатите от изследването биха могли да поддържат причини както " за ", по този начин и " срещу " базовия приход. " Но както всички научихме при започване на 2020 година, несигурността не е добър метод за живот ", сподели той.

" Въпреки че базовият приход не може да реши всички наши здравословни и обществени проблеми, сигурно би трябвало да се разисква, че той може да бъде част от решението във времена на стопански усложнения ", разяснява Крол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР