Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски президент

...
Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски президент
Коментари Харесай

Проучване: Само 1/3 от американците вярват, че Тръмп е виновен за първото дело

Първият углавен развой, пред който е изправен някогашният американски президент Доналд Тръмп, е и този, за който американците в най-малка степен считат, че той е направил закононарушение, демонстрира ново изследване на публичното мнение, осъществено от АП-НОРК (Асошиейтед прес-Център за проучване на публичните отношения).

Само към една трета от възрастните американци са на мнение, че Тръмп е направил нещо нелегално, когато е платил пари за безмълвие по делото, почнало през вчерашния ден, до момента в който близо половината мислят, че той е нарушил закона по другите три висящи наказателни каузи против него. Запитаните са много скептични, че някогашният президент ще получи обективен развой или че съдията и правосъдните заседатели могат да бъдат безпристрастни по правосъдните каузи против Тръмп.

Половината американци към момента считат, че Тръмп не би трябвало да ръководи като президент, в случай че бъде наказан за подправяне на бизнес документи за прикриване на заплащанията към жена, която твърди, че е имала полови връзки с него.

Докато съдът в Ню Йорк ще взема решение дали да осъди Тръмп по това обвиняване, публичното мнение, обвързвано с процеса, може да му навреди от политическа позиция. Той се пробва да победи президента Джо Байдън като първия евентуален претендент от огромна партия и първия някогашен президент, упрекнат в закононарушение. Присъдата се чака след към шест седмици, задоволително време преди Националната конференция на Републиканската партия, на която Тръмп би трябвало да одобри номинацията за изборите.

Бившият президент трансформира обвиняванията против него в централна част от предизборната си акция и без да даде доказателства упрекна Байдън, представител на Демократическата партия, че е изфабрикувал тези каузи. Този мотив му оказа помощ да консолидира поддръжката на републиканците по време на първичните избори, само че евентуална присъда може да повлияе на това какъв брой американци, в това число самостоятелни гласоподаватели и скептици към кандидатурата му, ще го поддържат.

Облак на подозрение към момента виси над всички каузи. Само трима от 10 американци имат чувството, че всички прокурори, повдигнали обвинявания против Тръмп, го третират по обективен метод. И единствено двама от 10 американци са извънредно или доста уверени, че съдиите и правосъдното жури по делата против него могат да бъдат обективни и безпристрастни.

Подобно на изследванията на АП-НОРК от предходната година, и новото допитване демонстрира, че половината американци мислят, че Тръмп е направил нещо нелегално по отношение на класифицираните документи, открити в дома му във Флорида. Сходен дял считат, че той е нарушил закона с опита му да се намеси в резултата на президентските избори в Джорджия през 2020 година Според изследването съвсем половината американци имат вяра, че той е направил нещо нелегално в напъните си да преобърне резултатите от изборите през 2020 година

Допитването демонстрира още, че 35% от американците споделят, че Тръмп е нарушил закона по обвиняванията, че е платил за безмълвие. Около трима на всеки 10 души считат, че постъпката му е неетична, само че не нарушава закона. 14% считат, че той не е направил нищо неправилно като цяло. Тези цифри не са се трансформирали от година, когато му бяха повдигнати обвинявания по делото.

Републиканците е по-малко евентуално да настояват спрямо демократите, че Тръмп е направил закононарушение с платените пари за безмълвие.

Близо шестима на всеки 10 републиканци споделят, че ще продължат да считат, че Тръмп може да бъде президент, даже и в случай че бъде наказан за подправяне на бизнес документи за прикриване на заплащания. Около 8 на всеки 10 демократи считат, че той не би трябвало да заема президентския пост, в случай че бъде наказан. Така мислят и половината от самостоятелните. Сред останалите 22% считат, че той ще може да служи като държавен глава, до момента в който 30% споделят, че нямат задоволително информация, с цел да преценяват.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР