Първият начин, по който може да се работи за укротяване

...
Първият начин, по който може да се работи за укротяване
Коментари Харесай

Икономистът Стоян Панчев: Трябва да се работи с потребителите, които имат проблеми с растящите сметки

Първият метод, по който може да се работи за усмиряване на инфлацията, е балансирането на бюджета - т.е. намаляването на недостига. Това предложи в студиото на " Още от деня " икономистът от Експертен клуб за стопанска система и политика Стоян Панчев.

10% инфлация, растеж на цените и намаляване на растежа - това е предстоящото. Тази инфлация значително е вносна, тя не е създадена в България от Българска народна банка, само че в дребна степен присъединяване има фискът - Министерство на финансите, планирайки бюджет, който има недостиг, основава част от тази инфлация, изясни той.

Проблемът е, че когато държавното управление е възнамерявало огромни разноски - обществени, да вземем за пример, много огромна финансова стратегия - над 8 милиарда, това е мъчно. От там нататък може да се работи непосредствено към цените, добави Панчев.

Според него намаляването на Данък добавена стойност е краткотрайна мярка, само че е рационално то да се приложи към артикули, за които се счита, че потребителите биха имали проблеми с тях.

За него държавно управление ползва повече леви ограничения, като единствената мярка, която е дясна, само че реализира леви цели, е ваучерната стратегия.

Правителството имаше положителната концепция с последния бюджет да разшири квотата, номинала на ваучерите за хранене, които получават над половин милион служащи, изясни икономистът.

Трябва да се работи с потребителите, които имат проблем да покриват растящите сметки за електрическа енергия - като непосредствено подкрепяне на пенсионерите, бизнеса, предложи Панчев.

Само че раздаването на пари с необятна ръка не е най-хубавият метод, тъй като има компании, които в среда с растящи цени се оправя по-добре в сравнение с в други обстановки - т.е. помощите за електрическа енергия да са съсредоточени там, където има потребност, акцентира той и даде образец с лечебните заведения, които се нуждаят от сходна поддръжка.

По думите му " огромни промени по време на рецесия не би трябвало да се вършат " - пожар би трябвало да се гаси там, където го има.

Няма никакъв смисъл в този момент лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения, тъй като по никакъв метод няма да усъвършенства тяхното положение. Големият диалог в този момент е за цената на клиничните пътеки - дали те ще нарастват с задоволително с темпа, който ние виждаме в другата част от стопанската система. Инфлацията пораства, затова и клиничните пакети би трябвало да нарастнат. Трябва да забележим реалистично такова повишение, разяснява Панчев.

Той съобщи, че за предходната година растежът на приходите е 12-14%, а формалната инфлация сега стига 10%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР