Новак Джокович: Тенис звездата с устройството „Железният човек“ може да носи на US Open - и какво смятат експертите за това

...
Първият му опонент е Александър Мюлер, тъй като сърбинът се
Коментари Харесай

Първият му опонент е Александър Мюлер, тъй като сърбинът се стреми към рекордно удължен 24-ти турнир от Големия шлем на сингъл за мъже титла.

Световният номер две вижда приспособлението за гърди като ключ към своя успех - така че какво е това?

„Най-голямата тайна в моята кариера“

беше попита за диска след победата му във втория кръг на Откритото първенство на Франция над Мартон Фучович през май, след като привлече вниманието на объркани коментатори и зрители.

„Когато бях дете много харесвах Железния човек“, той каза, отбелязвайки приликата му с част от костюма на супергероя.

„Така че се опитвам да се превъплътя в Железния човек.“

Устройството на гърдите на Железния човек с подобна форма захранва неговото роботизирано облекло и е предназначени да попречат на шрапнелите в тялото му да достигнат сърцето му.

За Джокович няма такива проблеми. Вместо това той каза, че всичко е свързано с подобряването на представянето му на корта.

„Моят екип доставя невероятно ефективна нанотехнология, за да ми помогне да дам най-доброто от себе си“, каза той.

„Това вероятно е най-голямата тайна в моята кариера. Ако не беше това, вероятно нямаше да седя тук.“

Изображение: Новак Джокович носеше устройството на Уимбълдън тази година

Каква „нанотехнология“ е това ?

След коментарите на Джокович, италианска компания, наречена Tao Technologies, заяви, че стои зад устройството.

Описано като „устройство за надграждане на хора“, патентованото Taopatch е предназначено да подобри здравето и благополучие.

В него се твърди, че пластирът, който „използва два слоя нанокристали, които превръщат сърцето от тялото ви в светлина“, изпраща терапевтични сигнали до нервната система на носещия, за да помогне на тялото му да постигне истински баланс.

Подобрен сън, стойка, баланс, гъвкавост, време за възстановяване и фокус, заедно с намаляването на стреса, безпокойството и хроничната болка, са сред ползите, които се предполага, че предоставя.

Фирмата дори твърди, че пластирът - който започва от £238 - е помогнал на пациенти с множествена склероза.

Фабио Фонтана, изобретател на Taopatch и главен изпълнителен директор на Tao Technologies, каза пред Sky News, че е бил вдъхновен да инвестира в продукта, след като е станал зависим от болкоуспокояващи след автомобилна катастрофа.

„Всички терапии, които опитах, дадоха само временни резултати“, каза той.

„Един лекар в Рим беше първият, който ми даде резултати с лазерно лечение. Ползите бяха значителни за облекчаване на напрежението в мускулите на врата и гърба ми, но ефективността му продължи само една седмица.

„Чудех се дали би било възможно да създам вид лазер за носене, който да удължи ефект от лечението."

Нанокристалите, каза той, симулират ефекта от лазерното лечение, което е получил - и че пластирът е просто "различен начин за прилагане на светлинна терапия".

< p>Още новини от науката и технологиите:
Авторът използва AI, за да си помогне при писането на романи
Нов списък с рискови фактори за развитие на деменция
НАСА изследва потенциален свръхзвуков пътнически самолет

Изображение: Сърбинът казва, че пластирът му помага да се представя на корта

Заявените ползи законни ли са?

Тао казва, че неговият пластир е одобрено медицинско изделие, съгласно разпоредбите на ЕС, но все още не е одобрен от американския регулатор на лекарствата .

Фирмата цитира проучвания за неговата ефективност на уебсайта си. Едно италианско проучване през 2021 г. заключава, че подобрява баланса, движението и засегнатите крайници на пациенти с множествена склероза, докато друго, което разглежда въздействието му върху спортните постижения, казва, че е подобрило сцеплението и силата на клякане на участниците.

Г-н Фонтана също посочи проучвания за ползите от светлинната терапия и каза, че пластирът е достъпен за всички изследователски институции, които искат да проведат клинични изпитвания.

Но твърденията на Тао не успяха да трогнат някои експерти.

< p>В статия за Science-Based Medicine д-р Хариет Хол каза, че обяснението на компанията „не е достоверно“.

Д-р Брандън Бийбър, невролог, предположи, че проучванията могат да предполагат „малка полза“ анекдотично, но те остават недоказани досега като лечение на множествена склероза.

И професор Едзард Ернст от университета в Ексетър каза пред Sky News, че нито едно от твърденията на компанията не изглежда „подкрепено със солидни доказателства“.

„Идеята, че генерира някаква полза, е фалшива“, каза той.

„Изложените принципи са в противоречие с науката.“

Проф Ернст каза, че всяка ползата, получена от Джокович, ще „изцяло зависи от отговора на плацебо“.

Изображение: Джокович по време на финала на сингъл при мъжете на Уимбълдън

Като се има предвид, че на Джокович не е забранено да използва пластира, тенис властите също не изглеждат убедени, че той осигурява осезаеми предимства .

ATP Tour и Международната тенис федерация не са коментирали употребата му - и може да ви бъде простено, че имате съмнения предвид предишните здравословни позиции на Джокович.

36-годишният знаменитост отказа да вземе ваксина срещу COVID и в резултат на това поради международни ограничения за пътуване.

Той също така по-рано каза, че вярва, че някои хора имат телепатични способности, след като твърдеше, че близостта до парче бял хляб кара тялото му да се чувства по-слабо , и каза, че операцията на лакътя му през 2018 г. го е накарала да се почувства „все едно съм се провалил“.

Що се отнася до „най-голямата тайна“ в кариерата му, тя вече е наяве.

Независимо дали има някаква разлика или не, той без съмнение ще бъде сред основните претенденти на US Open от сега до края на турнира на 10 септември.

US Open 2023 започва на Понеделник, 28 август, на живо по Sky Sports.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР