Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви на британския премиер

...
Коментари Харесай

Нов референдум за независимост на Шотландия – не дали, а кога

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи на английския министър председател Борис Джонсън, че работата по втори референдум за самостоятелност може да се заключи с думите " не дали, а по кое време ". Те организираха телефонен диалог за първи път, откакто на изборите в Шотландия партията на Стърджън - Шотландската национална партия, съвсем завоюва болшинство (64 от 65 нужни места, консерваторите - 31, лейбъристите - 22, самостоятелните шотландски зелени - 8, и либералдемократите - 4). Двамата водачи са разискали опцията за ново допитване за обособяване от Англия, откакто предходното беше преди 7 години и болшинството шотландци поддържаха оставането в Обединеното кралство.

Още след референдума за Brexit обаче Стърджън твърдеше, че обстановката се е трансформирала, тъй като в този случай шотландците изрично бяха срещу напускането на Европейски Съюз. Борис Джонсън до момента е твърдо срещу желанието за нов референдум. Според BBC обаче сигнали от английското държавно управление демонстрират, че правото на нов референдум може и да не се оспори в съда.

Говорител на Шотландската национална партия съобщи, че Никола Стърджън е споделила на английския министър председател, че проектът е народът на Шотландия да избере бъдещето си, " откакто свърши рецесията " с ковид, а фокусът сега остава възобновяване от пандемията.

По-рано Джонсън предложения Стърджън и нейния сътрудник от Уелс Марк Дрейкфорд на среща на върха, с цел да обсъдят общоевропейски метод за възобновяване от пандемията. Той съобщи, че би било " неразумно и безконтролно " да имаме референдум тъкмо в този момент, а сега не се чака държавното управление на Обединеното кралство да даде публично единодушие за осъществяване на гласоподаване - както направи преди референдума през 2014 година

Има спекулации, че разногласието може да приключи в съда, който би трябвало да се произнесе дали шотландското държавно управление има пълномощието да организира референдум без единодушието на държавното управление на Обединеното кралство. Но Стърджън сподели, че не има вяра, че някоя от страните желае правна борба по въпроса.

В присъединяване в предаване на BBC по-късно Стърджън заяви, че фактически може да се внесе законопроект за референдума идната пролет, като проектите са това да стане в първата половина на мандата й. Тя употребява тематиката като част от акцията за изборите за районния парламент. На извършените избори на 6 май партията на Стърджън усили местата си в Народното събрание с едно. Шотландската национална партия няма болшинство за пробутване на нов план, само че се чака да получи поддръжка от други партии, да вземем за пример Зелените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР