Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди новия британски министър-председател

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди новия британски министър-председател
Коментари Харесай

Шотландия подготвя нов референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предизвести новия английски министър-председател Борис Джонсън, че ще продължи подготовката за референдум за самостоятелност, тъй като неговите проекти за Брекзит ще навредят на шотландската стопанска система, предадоха организациите. " Сега повече от всеки път е значимо в Шотландия да имаме различна опция ", написа Стърджън в писмо до Джонсън. Според нея " шотландското държавно управление ще продължи да прави мерки, с цел да даде на хората в Шотландия избора да станат самостоятелна страна ". Шотландският парламент ще обмисли законодателство за референдум след лятната почивка. През 2014 година концепцията да се отделят от Обединеното кралство бе отхвърлена от шотландците с минимална разлика точно с аргумента за оставане в Европейски Съюз.

Самият Джонсън се зарече Англия да излезе от Европейския съюз " на 31 октомври или даже по-рано, без в случай че или само че ". На първото съвещание на кабинета си в четвъртък той даде обещание да преодолее безизходицата с Брекзит, която смъкна от власт предшественичката му Тереза Мей. Джонсън сподели пред преди малко назначените от него 31 министри, че страната е в " решителен миг от своята история ". Борис Джонсън разгласи пред Народното събрание, че желае да направи Англия най-великата страна на планетата, писа " Гардиън ". Може да звучи като пресилване, само че е реалистично, застрахова се той. Премиерът даде обещание да реализира нова договорка в границите на по-малко от 100 дни, само че предизвести, че в случай че водачите на Европейски Съюз откажат, което съгласно него е  " отдалечена опция ", то Великобритания ще напусне без договорка. " Убеден съм, че можем да реализираме договорка ", сподели той. Според Джонсън предпазният механизъм за границата с Ирландия е неприемлив, тъй като подкопава английската народна власт.

Депутати от Консервативната партия, които са срещу Брекзит без съглашение, в това число някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, дават обещание да поведат борба, щом Народното събрание се събере след шестседмичната почивка, започваща в петък. Това породи догатки, че може да бъде изработен опит за събаряне на държавното управление с предложение за гласоподаване на съмнение. Друга опция е Джонсън да свика предварителни избори през есента с вярата да завоюва парламентарно болшинство, с цел да реализира проектите си. Следващите постоянни избори във Англия са през 2022 година

 

ЧИСТКА

Общо 17 министри от държавното управление на някогашния министър председател Тереза Мей или подадоха оставка, или бяха уволнени, създавайки обаче парламентарна група от врагове на новото ръководство. Повечето от новите министри в кабинета на Борис Джонсън са твърди поддръжници на Брекзит. За финансов министър беше избран 49-годишният Саджид Джавид - доскорошен вътрешен министър. Прити Пател е назначена за вътрешен министър, Доминик Раб - за външен министър, а Стивън Баркли резервира поста на отговарящ за Брекзит. Борис Джонсън номинира за член на кабинета и своя по-малък брат Джо Джонсън, който ще бъде заместник-министър в Департамента по бизнес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР