Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обеща след обявяване на

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обеща след обявяване на
Коментари Харесай

Стържън обеща Шотландия да се присъедини към НАТО след вота за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън даде обещание след оповестяване на самостоятелност страната да се причисли към НАТО. Съгласно думите й, представени от английския народен всекидневник The Times, самостоятелна Шотландия ще играе основна роля в отбраната на международните морета против съветската експанзия, макар решимостта на Шотландската национална партия да закрие базата за атомни подводници на Обединеното кралство във Фаслейн.
 
„ Събитията от последните три месеца затвърдиха моето разбиране, че тази позиция е безусловно вярна. Силно имам вяра, че - съчетано със мощни връзки с Обединеното кралство - участието в Европейски Съюз и НАТО ще бъде крайъгълният камък на самостоятелната политика за сигурност на Шотландия “, означи Стърджън в тирада във Вашингтонския институт „ Брукингс “.
 
По думите й Шотландия заема „ стратегическа позиция в северните околности на Европа, покрай Арктика “ и нейната роля нараства поради интензивността на съветските подводници в Северния Атлантик. Членството в НАТО „ освен ще бъде жизненоважно за сигурността на Шотландия “, то ще й разреши „ в един взаимозависим свят да способства за груповата сигурност на съседите и съдружниците “, увери Стърджън.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР