Първият министър на Никола Стърджън избегна подаването на оставка преди

...
Първият министър на Никола Стърджън избегна подаването на оставка преди
Коментари Харесай

Разследване спаси засега шотландския премиер от оставка

Първият министър на Никола Стърджън избегна подаването на оставка преди парламентарните избори на 6-ти май . Според Sky News, без значение следствие на някогашния ирландски общоприет прокурор Джеймс Хамилтън сподели, че Стърджън не е нарушила кодекса за държание на министрите , в който е упрекната от политически съперници, оповестява ТАСС, представена от БГНЕС.
Кариерата на Стърджън и вероятностите за победа на изборите за Шотландската национална партия (SNP) бяха застрашени от скандал , провокиран от нейния предходник като водач на SNP, Алекс Салмънд, който е бил първи министър на Шотландия от 2007 година - 2014 година Стърджън беше упрекната, че не е уведомила Народното събрание в точния момент за поверителна среща със Салмънд през април 2018 година, когато против политика бяха повдигнати обвинявания в полов тормоз. Възникна и въпросът, че Стърджън е можела съзнателно или несъзнателно да заблуди Народното събрание, като дава отговор на въпроси по отношение на събитията на срещата със Салмонд и факторите, които са повлияли на хода на следствието.
 Косово: Външният министър подаде оставка поради скандал с пазаруване на гласове Косово: Външният министър подаде оставка поради скандал с пазаруване на гласове
Отиващият си министър на външните работи и диаспората в държавното управление на Косово Мелиза Харадинай-Стубла подаде оставка през днешния ден, откакто...
Самата Стърджън, която отхвърли всички обвинявания против нея, съобщи, че е " мощно облекчена " от решението. Въпреки мнението на самостоятелния специалист, партии, които се опълчват на SNP, формираща държавно управление на малцинството през 2016 година, ще се опитат да гласоподават съмнение на Стърджън през днешния ден, 23-ти март. Редица политически коментатори във Англия имат вяра, че последствията от случая Салмънд ще се отразят на ръководещата партия . Според тях, спорът сред Стърджън и Салмънд, които са съдружници от доста години, може да докара до разединение в партията, да повлияе на известността на SNP в навечерието на идните избори и да докара до понижаване на поддръжката за шотландците самостоятелност измежду гласоподавателите.
По-рано управлението на SNP неведнъж разгласи желанието си да организира следващия референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство и в действителност сложи този въпрос в една от главните точки на предизборната си стратегия. Предишният референдум за независимостта на Шотландия се организира през 2014 година по времето на Салмънд. Поне 55% от участниците в него се оповестиха за опазване на съюза сред Единбург и Лондон, което принуди първия министър на Шотландия да подаде оставка . Регионалното държавно управление, към този момент управлявано от Стърджън, се възползва от резултатите от общоекранския референдум през 2016 година за по-нататъшно участие в Европейския съюз (ЕС), в който популацията на Шотландия, за разлика от Англия като цяло, не поддържа Брекзит. Това събитие породи шотландските националисти да пропагандират концепцията за нов референдум за самостоятелност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР