Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Хамза Юсуф

...
Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Хамза Юсуф
Коментари Харесай

Първият министър на Шотландия постави ребром пред Сунак въпроса за независимостта

Първият министър и водач на Шотландската национална партия Хамза Юсуф се възползва от първата си среща с английския министър председател Риши Сунак в понеделник, с цел да изиска от него компетенции да организира референдум за самостоятелност, оповестява вестник The Daily Telegraph, предава " Фокус ".

Според изданието Юсаф е изразил вяра в диалог със Сунак, че той ще " почете демократичните желания " на шотландския парламент и ще му даде компетенции да организира плебисцит. Независимостта от Обединеното кралство е главната цел на партията, която управлява Народното събрание в Единбург от 2007 година насам.

Лондон поредно отхвърля това на Единбург. Според The ​​Daily Telegraph Сунак, в отговор на настояването на Юсаф, е предложил вместо референдум да работят дружно за понижаване на разноските за живот в Обединеното кралство. Самата среща, както се споделя в публикацията, е извършена в кабинета на английския министър председател и е продължи към 20 минути.

През 2014 година се организира референдум за самостоятелност на Шотландия. 55% от участниците в него се оповестиха за опазване на съюза сред Единбург и Лондон. Въпреки това през последните години Шотландската национална партия упорства за нуждата от наново гласоподаване заради обстоятелството, че Обединеното кралство напусна Европейския съюз. През 2016 година шотландците се опълчиха на Брекзит на народен референдум, макар че болшинството жители на Обединеното кралство поддържаха излизането на страната от Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР