Първият медицински хеликоптер у нас е без поставена черна кутия.

...
Първият медицински хеликоптер у нас е без поставена черна кутия.
Коментари Харесай

Експерти: Първият медицински хеликоптер у нас е доставен без черна кутия

Първият медицински хеликоптер у нас е без сложена черна кутия. Това откриват специалисти на сдружението " България Хели Мед Сървиз ". Проверката им преди месец установи още 7 забележки - измежду тях незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Първият медицински хеликоптер за незабавна помощ кацна у нас на 1 февруари. Три дни по-късно шефът на компанията за незабавна здравна помощ по въздух " България Хели Мед Сървиз " изпраща писмо до министрите на опазването на здравето и на превоза. В него ги осведоми, че по машината има установени нередности, оповестява

Част от тях са:

Не е конфигуриран и не е сертифициран CVFDR.

Лява пътническа врата има проблем с механизма за отваряне/затваряне.

Уплътненията на пилотските порти не са инсталирани качествено - има отлепвания.

Гумен предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена целокупност и е за замяна.

„ Това не е отчет, това е приемно-предавателен протокол, при който са установени надлежно някакви дефекти, които, естествено, са отстранени все още “, разяснява Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията.

Здравният министър също признава за механически проблеми по хеликоптера.

" Има някои спомагателни механически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който в този момент пристигна в България. Tой би трябвало да бъде оборудван – дребни неща са, само че той би трябвало да бъде изцяло кадърен ", разяснява в ефирен ефир проф. Христо Хинков.

„ Процедурите по сертификацията и на неговата летателна валидност потеглят, откакто той стане български. Така че тук закъснението е по тази причина, че хеликоптерът е просрочен. Иначе, хеликоптерът е изцяло механически изправен и оборудван “, разяснява Димчо Добрев, изпълнителен шеф на " България Хели Мед Сървиз " ЕАД.

„ Черната кутия е алтернатива, тя не пречи на летателната валидност и на оперирането на хеликоптера. Има съответните документи, има си от италианска страна съответния документ за неналичието на механически възражения. Няма спънка хеликоптерът да оперира “, разяснява още Добрев.

„ Лично аз не бих приел за обикновено да експлоатираме вертолет, който ще лети и би трябвало да е подготвен за полети непрекъснато, във всевъзможни метрологични условия, във всевъзможни часови шпации - да лети без CVFDR. Аз персонално не одобрявам това за обикновено, само че всичко зависи от това какъв контракт е подписан “, показва доцент доктор. инж. Валентин Киров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР