Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари. Машините ще се

...
Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари. Машините ще се
Коментари Харесай

Въздушните линейки ще летят 1 г. само по светло

Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари. Машините ще се употребяват освен за транспортиране на заболели и ранени, само че и при донорски обстановки. Шест оперативни бази за незабавна помощ ще покрият цялата страна.

Медицинските хеликоптери, които България купи и следва да дойдат у нас през 2024 година, ще летят 1 година единствено в светлата част на деня - 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване.

“Причината е европейско условие за новорегистрираните въздушни оператори. След това ще летят и нощем, в случай че се налага”, изясни зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Той показа в понеделник напредъка по плана за въздушно избавяне по Оперативна програма “Региони в растеж”. Той е на стойност е 22,2 млн. лева, от които 18,9 млн. лева са европейско финансиране, а 3,3 млн. лева са от национално. Именно през този план е закупен първият хеликоптер, койтосе чака да дойде към 15 януари.

Към края на януари или началото на февруари първият медицински хеликоптер ще бъде въведен в употреба, сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков пред “24 часа”. Той посочи, че 17 здравни заведения имат планове да лицензират площадки. Две от тях към този момент са регистрирани - площадката на частната болничното заведение “Уни Хоспитал” в Панагюрище и УМБАЛ “Света Марина” във Варна.

Според здравното министерство обаче лечебните заведения, които ще строят площадки, към този момент са 21.

В София те ще бъдат при лечебните заведения “Св. Анна”, “Св. Екатерина” и “Лозенец”.

“Изграждането на хеликоптерни площадки не би трябвало да се смесва с 6-те оперативни бази за незабавна здравна помощ по въздух. Планирано е те да са в София, Пловдив, Сливен,Габровница, Долна Митрополия и Търговище.

Изчислено е по този начин, че всяка част в страната да бъде покрита от две въздушни линейки”, изясни зам.-министър Илко Гетов. В тези центрове ще има хангари за машините, ще се прави техническото обслужване, там ще се сменят медицинските екипи. Предстои Министерството на здравеопазването да разгласи социална поръчка за тях.

Тъй като до месец ще дойде първият хеликоптер, са издигнати две краткотрайни оперативни бази, които да работят, до момента в който бъдат подготвени шестте. Едната е в София, на територията на Гранична полиция, от нея хеликоптерът ще покрива радиус до 200 км, или от София до Стара Загора по права линия. Втората е във Висшето военно-въздушно учебно заведение в Долна Митрополия, а третият хеликоптер, който ще е тук през декември 2024 година, ще е основан в Сливен.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, въз основата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, към този момент е тестван. Преди три дни министърът на превоза Гвоздейков пусна в обществените мрежи видео от първия тестови полет на машината. Предстои тя да бъде боядисана в алено с бели линии и обозначена с логото за НEMS.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР