Първият мандат за кабинет да бъде върнат изпълнен в понеделник,

...
Първият мандат за кабинет да бъде върнат изпълнен в понеделник,
Коментари Харесай

Президентът очаква първия мандат за кабинет да бъде върнат изпълнен

Първият мандат за кабинет да бъде върнат изпълнен в понеделник, чака президентът Румен Радев. Той утвърди концепцията за държавно управление на конституционната промяна и ще чака досието от номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Коалицията към момента търси парламентарна поддръжка.

Президентът Румен Радев ще получи назад първият мандат в понеделник, в 15 часа, тъкмо седмица откакто го връчи на ГЕРБ.

Мандатът, освен това - осъществен, ще му бъде върнат от Мария Габриел в качеството й на номинация за министър председател.

Още през вчерашния ден стана ясно, че структурата на кабинета ще се резервира, а имената ще бъдат оповестени едвам в понеделник в президентството.

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ ИТН “ събират 116 депутати

Те обаче ще имат експертен, а не блестящо политически профил.

Засега разпределението на силите в Народно събрание остава - " за " кабинета са ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ или 116 гласа.

Идеята за държавно управление на конституционната промяна, препоръчана от ПП-ДБ и припозната от ГЕРБ-СДС, е добра съгласно президента.

„ Но дано първо да има нормално болшинство, с цел да има държавно управление, това е най-важното, с цел да има парламент, който да прегледа въпроса и за конституционна смяна. В понеделник чакам ГЕРБ-СДС  да дойдат в 15 часа, с изпълнен мандат, със конструкция и състав на Министерски съвет, след което ще издам надлежно декрет за министър- ръководителя да бъде гласуван в Народното събрание ", сподели Радев.

Президентът разяснява и желанията на ГЕРБ-СДС  да осъществят мандата и търсените пет гласа, които не им доближават. „ Тук не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария. Трябва да има устойчива политика, би трябвало да има ясни правила в показано държавно управление “, сподели той.

Вчера Мария Габриел разгласи, че е получила избрана поддръжка и е подготвена със конструкция и състав на кабинет “, уточни той.

Със сигурност ще осъществим мандата, разгласи Мария Габриел

„ Искам да благодаря на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ за поддръжката за ясна визия за експертно държавно управление. Върховенство на закона и конституционно болшинство са приоритет. Сега е моментът за конституционна промяна и партиите, които я желаят би трябвало да ни поддържат “, съобщи Габриел.

След връщането на мандата изпълнен, той би трябвало да бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. Най-рано това може да се случи в четвъртък.

ГЕРБ няма надзор върху копчето “Enter ” на Гешев, а в случай че основния прокурор изиска да смъкна имунитета на Бойко Борисов това ще е сигнал за " принуда ", изясни Томислав Дончев в „ Тази събота “ по bTV.

Искането на имунитета на Бойко Борисов би било „ тъжно и контрапродуктивно “, счита той

Данчев дефинира нежеланието на ПП-ДБ да поддържат първия мандат като " детски дебелоглав ".

„ Това, което може да стане с първия мандат, в случай че има болшинство, ще стане. Ако не стане това, няма да стане нищо друго. Каква логичност другояче има, втория да желае поддръжката на първия, като му е отказана на него поддръжка “, сподели Дончев.

На лидерската среща сред ГЕРБ и ПП-ДБ през вчерашния ден, вторите са препотвърдили позицията си - няма да поддържат кабинет " Габриел ".

„ Имаме потребност от конституционно болшинство, с цел да се почисти страната от всички тези проблеми в прокуратурата, които мисля, че към този момент са видни от всички български жители. Друго, което мисля, че стана ясно е, че не е въпроса в личността на един човек, а е структурата на прокуратурата “, сподели съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

На персонална среща с Мария Габриел ПП-ДБ са препотвърдили, че няма да ѝ дадат поддръжка

Движение за права и свободи, които към този момент заявиха поддръжка за първия мандат, приканиха за отговорност и обединяване.

На Национален съвет Българска социалистическа партия реши: няма да поддържа мандата на ГЕРБ; ще договаря с ПП-ДБ за втория мандат и ще забрани на членовете си да стават служебни министри, каквито сега са Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева в възможен нов кабинет на Радев.

По думите й служебното държавно управление изнасяло оръжия за Украйна

Подкрепа за кабинет " Габриел " ще пристигна и от „ ИТН “, а " Възраждане " ще гласоподава " срещу ".

Пет депутати не доближават за поддръжка на кабинета „ Габриел “, а отсъствието на деветима от зала би осигурило намаляването на кворума до толкоз, че този кабинет да бъде утвърден.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР