Първият лебед долетя във Варна и вече обитава плажа на

...
Първият лебед долетя във Варна и вече обитава плажа на
Коментари Харесай

Първият лебед за тази година кацна на варненския плаж

Първият лебед долетя във Варна и към този момент населява плажа на морската столица. Птицата идва на топло у нас от надалеч по-студения Скандинавски полуостров. По-късно се чака да долетят и други.



Според орнитолози, за част от тях тук е относително по-благоприятен климатът и тяхното наличие през зимните месеци се трансформира в същинска атракция край топлия минерален извор на плажа.



Но експертите предизвестяват на лебеда да не се хвърлят късчета самун или зърнени закуски, а семена. От години у нас има и гранули за патици, които също могат да бъдат употребявани, в случай че имаме предпочитание да се погрижим тях.



Птиците от Северна Европа са от предпазения тип глух лебед, наименуван по този начин поради характерния тон, който птиците издават. Те остават на варненския плаж до късна пролет, когато още веднъж отлитат на север.



У нас се срещат четири типа, като най-често срещани са пойният и немият лебед. Можем да ги отличим по цвета на човката – първите са с жълт цвят, а вторите – с оранжев.



Лебедите избират местата, където се изливат топли тръби и сладководни води, които са цялостни с микроорганизми. Изящните птици се хранят с растителна храна – планктон, корени на растения, зърно, а от време на време и с жаби и попови лъжички.







СНИМКИ: БУЛФОТО
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР