Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря

...
Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря
Коментари Харесай

Нова версия къде е бил отровен Скрипал, Австрия иска да е посредник за мир с Русия

Първият контакт на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му с отровата, която ги засегна доста тежко, е бил в дома им във Англия, заяви английската полиция.
Експерти са открили, че най-високата централизация от невротоксичния сътрудник е била на входната врата на дома им. Следи от отровното вещество са открити на други места, които проверяващите обработваха през последните седмици, само че в доста по-малки концентрации от откритите в дома на Скрипал и щерка му, обявиха от лондонската полиция, съобщи БГНЕС.
Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са открити двете жертви на отравянето, както и една механа, ресторант и гроба на дамата на Сергей Скрипал, които те са посетили преди признаците на отравянето да се изявят. В следствието са включени 250 експерти и то може да продължи месеци.
Англия упрекна Русия, че е виновна за отравянето на Скрипал и щерка му Юлия, което Москва отхвърля. След като Лондон експулсира 23 съветски дипломати, към този момент 27 други страни оповестиха при започване на седмицата сходни ограничения, в символ на взаимност с Англия - измежду тях страни като Унгария и Молдова, Съединени американски щати също взеха решение да експулсират 60 съветски дипломати. Москва изрази негодуванието си от това и даде обещание да отговори на тези дейности.
Сергей Скрипал и щерка му остават в кома в болничното заведение, като майката на Скрипал още не знае какво се е случило.
Политически реакции
Междувременно министър председателят на Англия Тереза Мей и немският канцлер Ангела Меркел се договориха да продължат съпротивата си против " разрастващата се съветска експанзия ".
По данни на английското държавно управление двете са провели телефонен диалог, по време на който Мей е изразила благодарността си към Меркел за " мощната поддръжка и взаимност " по отношение на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри.
" Канцлерът и министър-председателят стигнаха до заключението, че е належащо да продължат взаимната си работа, противопоставяйки се на увеличаващата се съветска експанзия ", прибавиха от " Даунинг Стрийт " 10.
В прессъобщението се показва още, че държавните ръководители са разискали и краткотрайното освобождение от заплащането на мита върху стоманата и алуминия, оповестени от Съединени американски щати предходната седмица. Освен това Май и Меркел са отбелязали значимостта от запазването на съглашението за иранската нуклеарна стратегия.
Същевременно австрийският външен министър Карин Кнайсъл уточни, че Австрия е подготвена да посредничи сред Лондон и Москва за урегулиране на връзките посред им.
" Ние сме отворени за всички и в случай че пожелаят от нас ходатайство (между Русия и Великобритания), то ние с наслада ще се съгласим на това ", увери тя в ефира на телевизионния канал ORF-2.
Кнайсъл изрази още мнение, че Австрия е идеалният " канал за разговор на високо ниво сред всички участници ", защото Австрия " е в Европейски Съюз от 1995 година като страна с безпристрастен статут ". " Затова за нас е значимо да проведем сходна дипломация, която да ни разреши да останем в разговор ", акцентира австрийският министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР