Първият комплекс от сгради у нас със световен стандарт за

...
Първият комплекс от сгради у нас със световен стандарт за
Коментари Харесай

Сан Стефано Плаза получи сертификат Breeam Exellent за устойчиво строителство

Първият комплекс от здания у нас със международен стандарт за стабилно строителство

На специфична гала комплексът получи първия за България документ с оценка Breeam Excellent за трите си елементи – жилищна, комерсиална и офис. Сертификатите бяха връчени от господин Мартин Таунзънд, шеф “Устойчиво развиване “ в сертифициращата организация Breeam на изпълнителен шеф на сдружението Николай Караянев,

„Сан Стефано Плаза“ е първата постройка от разбъркан вид в България, която има документ за стабилно строителство по метода Breeam, за издаването на който интензивно ни спомагаха опитните оценители от Момерин ЕООД, основният реализатор Геострой АД и проектантският екип “, показа господин Караянев.

Комплексът е издигнат на мястото на пивоварна фабрика „ Прошеково питие “. Мерките за запазване на културно-историческото завещание са основна част от условията, които слага методът Breeam за оценка на постройките. В „ Сан Стефано Плаза “ е ситуиран и първият магазин BILLA в България, издигнат според условията на Breeam. Отделената топлота от системите за изстудяване на хладилните съоръжения в супермаркета се употребява за задачите на СПА център, ситуиран под магазина.

При построяването на комплекса са употребявани сертифицирани материали, вградени са модерни интелигентни системи за ръководство и надзор. Предвидено е оптимално равнище на енергийна успеваемост, което редом с грижата по опазването на околната среда има резултат в намаляването на разноските за обитаване и поддръжка. Керамичната фасадна обшивка е самопочистваща се и с антибактериално покритие. Изградена е система за сградно ръководство, с която се управляват и ръководят от разстояние осветлението, климатизацията, вентилацията, слънцезащитата, охранителните и поливната системи. Сред новаторските системи в комплекса е зарядната станция за електрически коли в подземния паркинг. Тя се зарежда с електрическа енергия, създадена от фотоволтаичната апаратура. Това решение е част от ограниченията, предложени от Breeam за постройката да бъде „ по-зелена “, като се икономисва отделянето на въглеродни излъчвания. В „ Сан Стефано Плаза “ е построен контейнер за събиране на дъждовна вода, която се употребява за поливане на растителността в комплекса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР