Първият календар се е появил преди 4000 години в Месопотамия.

...
Първият календар се е появил преди 4000 години в Месопотамия.
Коментари Харесай

Календарът - с него започва и свършва всяка година

Първият календар се е появил преди 4000 години в Месопотамия. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Мария Бранкова, началник в отдел " Специална сбирка " в Националната библиотека в София.


Националната библиотека посрещна Новата 2024 година със специфична галерия, която демонстрира смяната на календарите във времето.


„ Календар произлиза от латински от думата " календаре ", което значи началото на всеки месец, а календариум значи счетоводна книга или книга на задълженията, т.е. то към този момент е имало несъмнено значение. Сега към този момент календарът е една система, проведена от интервалите от времето, която демонстрира другите месеци и дни в годините “, разясни доктор Мария Бранкова.


В наши дни се водим от григорианския календар и имаме 12 месеца в годината. Националната библиотека е почнала да събира календари от последните 50 години и най-старият, който тя има е от 1902 година


„ Той е със относително наситени цветове, защото при започване на предишния век еднолистните календари, които са се правили тогава, са употребявани репродукции на известни за времето си фотографи или художници. Календарите от началото на предишния век са доста забавни, тъй като съдържат истории “, съобщи доктор Бранкова.

След 1944 година опциите на фотографите и на самите художници стават по-големи и има основани детски календари, които от позиция на цвят и картина са извънредно скъпи и забавни. „ След 1944 година календарите са по месеци и са с разнообразни картинки. Като цяло те са олицетворявали другите типове животинчета, а към този момент по-късно се изобразяват и рисувани детски фигури, те са от 1960 година “, описа специалистът.

На календарите, част от изложбата, се виждат облиците на царското семейство, като да вземем за пример цар Фердинанд и дребният цар Симеон. „ Календарът е забавен, тъй като с него стартира и свършва всяка една година. В края на годината вършим една равносметка и календарът става притежател на тази равносметка “, добави доктор Мария Бранкова, началник в отдел специфична сбирка в Националната библиотека в София. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР