Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов обяви, че

...
Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов обяви, че
Коментари Харесай

Горбачов оцени отношенията между Русия и Запада и предупреди за...

Първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов разгласи, че нуклеарните оръжия съставляват "колосална заплаха " на фона на напрежението сред Русия и Запада.

Той прикани "всички страни " да заявяват, че оръжията би трябвало да бъдат унищожени, с цел да "спасим себе си и нашата планета ".

88-годишният Горбачов, който ръководеше Съветския съюз от 1985 година до разпадането му през 1991 година, изигра значима роля за прекратяването на Студената война със Съединени американски щати. През последните години той беше открит покровител на нуклеарното разоръжаване.

Миналата година той разкритикува президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за отдръпването от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, който той и Роналд Рейгън подписаха през 1987 година

Говорейки пред Би Би Си, Горбачов съобщи: "Докато съществуват оръжия за всеобщо заличаване, най-вече нуклеарни оръжия, заплахата е колосална. Всички страни би трябвало да заявяват, че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат унищожени. Това е, с цел да спасим себе си и нашата планета. "

Запитан да опише връзките сред Русия и Съединени американски щати, Горбачов съобщи, че те са "хладни, само че въпреки всичко война ".

Той добави: "Вижте какво се случва. На разнообразни места има битки, има пукотевица. Самолети и кораби са изпращани тук, там и на всички места. "

Той приказва и за реакцията на Съветския съюз към рухването на Берлинската стена през ноември 1989 година, което докара до обединяването на Германия.

"Не трябваше да има кръвопролития. Не можехме да допуснем това, поради проблем с такава големина за Германия, за нас, Европа и целия свят. И по този начин обявихме, че няма да се намесваме ", разкри Горбачов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР