Първият голям кораб с украинско зърно излезе от пристанището на

...
Първият голям кораб с украинско зърно излезе от пристанището на
Коментари Харесай

Първият голям кораб с украинско зърно вече плава по новия коридор. Ще си позволи ли Русия да посегне?

Първият огромен транспортен съд с украинско зърно излезе от пристанището на Одеса тази заран и към този момент доближава български води по новия Черноморски кулоар, който Украйна откри макар съветската морска обсада, заяви БиБиСи.

От месец юли насам Украйна не е изнасяла зърно по море пред турските проливи за международния пазар, тъй като Владимир Путин заповяда да бъде закрит коридорът по нарушената от него зърнена договорка. А съветската войска незабавно заплаши всички кораби, плаващи от и за Украйна, че ще бъдат считани за военни цели.

Турският президент Реджеп Ердоган опита да уговори Путин да не го прави, само че не съумя. Тогава Украйна се контракти непосредствено с Турция, без да се допитва до Кремъл.

Първият експериментален автобус приключи сполучливо през вчерашния ден. Малкият турски транспортен съд Resilient Africa под флага на Палау докара гладко от пристанището на Черноморск до Босфора 3000 тона украинска пшеница. Анализаторите нарекоха този самоуверен метод „ доста значим миг във войната по море “.

Днес на път потегли огромният бълкер Aroyat с много повече товар – съвсем 18 000 тона. По данни на Marine Traffic зърновозът към този момент е отвън териториалните води на Украйна.

Ако той дойде до Босфора без завършения, пшеницата ще бъде получена от покупател в Египет, заяви министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков. Той посочи, че екипажът е формиран от жители на Египет, Турция, Азербайджан, Белгия и Албания.

Новият кулоар за основния износ на Украйна е непостижим с предходния и като опция за транспортирани размери, и като сигурност. Експерти предизвестяват, че Русия може да се опита да спре тези доставки, тъй като след излизането от зърнената договорка тя целеустремено унищожава пристанищната инфраструктура и запасите от зърно на Украйна – неин основен съперник на международния пазар.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР