Първият годишен доклад на ЕК за върховенството на закона оценява

...
Първият годишен доклад на ЕК за върховенството на закона оценява
Коментари Харесай

Емил Радев към комисар Рейндерс: От инструментариума за върховенството на закона в ЕС трябва да отпаднат дублиращите се механизми за някои държави

Първият годишен отчет на Европейска комисия за върховенството на закона прави оценка всички 27 държави-членки на равна основа. Надяваме се, че новият европейски механизъм ще се трансформира в главен детайл от инструментариума за върховенството на закона в Европейски Съюз и ще докара до отпадането на други дублиращи се механизми за някои страни.

Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като засяга двойния стандарт по отношение на България и Румъния, прилаган посредством прелюдия при присъединението им Механизъм за съдействие и инспекция. Позицията бе изразена пред комисаря по правораздаването Дидие Рейндерс, който дружно с евродепутатите от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал дискутира отчета за върховенството на закона единствено ден, откакто бе публично показан от Европейска комисия, оповестиха от пресценъра на ГЕРБ.

още веднъж сложи въпроса за изработването на цялостна европейска тактика за битка с корупцията, като се базира на изследване на Евробарометър, съгласно което приблизително 71% от жителите на Европейски Съюз считат, че корупцията е мощно публикувана в тяхната страна. „ Това са много високи стойности, които изискват да се работи за развиването на антикорупционна култура”, посочи българският евродепутат, който е и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

В рамките на съвещанието Дидие Рейндерс осведоми, че Европейска комисия се захваща с построяването на същинска просвета на върховенството на закона, като за задачата ще инициира диспути както със Съвета на Европейски Съюз, по този начин и на локално равнище, а също и с националните парламенти и с гражданското общество. Еврокомисарят удостовери, че се разпореждат огромни очаквания на Европейската прокуратура, която би трябвало да стартира да действа след няколко месеца и в отговор на въпросите за следствията от отчетите увери, че, в случай че се постанова, Европейска комисия няма да се поколебае да стартира производства за несъблюдение на отговорностите по договорите. По думите на комисар Рейндерс рекомендациите в отчетите са ясно обръщение за продължение на промените и поощряване на обмена на положителни практики. Пред евродепутатите, доста от които показаха безпокойствие поради рецесия на правовата страна в целия Европейски Съюз, той анонсира и идно разработване на проект за деяние за европейската народна власт.

„ Първият годишен отчет за върховенството на закона е вярна стъпка напред към отбраната на правата на европейските жители. Докладът дава оценка на върховенството на закона в 27-те държави-членки и повдига съществени въпроси, които не могат да бъдат пренебрегнати”, означи в изявлението си. Той напомни, че от Европейската национална партия неведнъж са отправяни апели точно за въвеждането общоевропейски механизъм, който да е „ обективен, с ясни критерии и най-много недискриминационен при наблюдението на върховенството на закона, демокрацията и главните права във всяка една държава-членка”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР