Първият газ, извлечен от офшорни находища в Черно море, влезе

...
Първият газ, извлечен от офшорни находища в Черно море, влезе
Коментари Харесай

Румъния вече използва собствен газ от находищата в Черно море

Първият газ, извлечен от офшорни залежи в Черно море, влезе през днешния ден в националната преносна система на Румъния, заяви телевизия Диджи 24, като цитира известие на американската компания „ Блек Сий Ойл енд Газ “ (Black Sea Oil & Gas). Половин милиард кубически метра газ се чака да бъдат извлечени тази година от две плитководни залежи в периметъра Мидия, разработван от американската компания.

" Black Sea Oil & Gas (BSOG), дружно със своите концесионни сътрудници „ Петро венчърс “ (Petro Ventures) и „ Газ плъс Дачия (Gas Plus Dacia), афишират началото на добива на газ от плана за развиване на природен газ " Мидия " през днешния ден следобяд и въвеждането на първия газ в националната преносна система, заяви компанията в изказване, представено от e-nergia.ro, съобщи Българска телеграфна агенция.

През тази година добивът се прави оценка на 0,5 милиарда куб. м газ. Добивът на платото ще бъде почти един милиард кубически метра газ годишно през идващите три години от хипотетичния десетгодишен живот на плитководните залежи „ Ана “ и „ Дойна ", се споделя още в известието.

„ Мидия “ е първият нов план за създаване на залежи на природен газ в румънския континентален шелф в Черно море за последните 30 години и единственият план за създаване, който се реализира сега. Той се състои от пет индустриални сондажа и 126-километров подводен водопровод за транспорт на газ до новата апаратура за преправка на газ в Корбу, окръг Констанца, се показва в известието на американската компания BSOG.

Премиерът Николае Чука приветства началото на употребата на природен газ от периметъра Мидия, като акцентира, че първият газ, извлечен от Черно море, ще укрепи потенциала на Румъния да обезпечи нужното количество газ за вътрешно ползване.

Годишното произвеждане от периметъра Мидия ще обезпечи 10 % от нужното количество на национално ниво и доближава Румъния до задачата за реализиране на енергийна самостоятелност, показва Диджи 24.

Осигуряването на 90 % от потребностите ни от газ от лични запаси ни прави доста по-конкурентен пазар, изключително по време на тези застъпващи се рецесии. Румънското държавно управление постоянно ще бъде сътрудник на всички вложители, които основават добавена стойност за страната ни и способстват за благосъстоянието на нашите жители, съобщи румънският министър председател Николае Чука.

Проектът за създаване на природен газ Мидия обгръща газови залежи, открити надлежно през 2007 година и 1995 година Те са ситуирани на към 120 км от румънския бряг в плитководната зона на периметър XV Мидия, където дълбочината на водата е 70 метра. Инвестициите, нужни за употребата на газ от периметъра Мидия, са приключени през 2018-2022 година и са на стойност почти 400 млн. $, показва Диджи 24.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР