Първият Фестивал на драконовите лодки в България се провежда в

...
Първият Фестивал на драконовите лодки в България се провежда в
Коментари Харесай

Проф. Андрей Чорбанов сложи китайска шапка и отиде при драконите

Първият Фестивал на драконовите лодки в България се организира в събота и неделя на езерото Панчарево. Домакин на събитието и сътрудник на уредниците от сдружението “Фестивал Драконови лодки ” са Община Панчарево и посолството на Китай.

Традицията на Фестивала на драконовите лодки има над 2000 година история. Това е един от четирите най-големи празници през годината в Китай. " Състезанието стартира с " събуждане " на дракона в което участваха посланикът на Китай Дун Сяодзюн, Николай Гюров, кмет на регион Панчарево, заместник-кметът на Община Ичун госпожа Фан Йенжу, както и известният имунолог от Българска академия на науките и народен представител от Има Такъв Народ проф. Андрей Чорбанов.

Именно ученият политик се трансформира в атракция на събитието, защото постави на главата си фамозната необятна китайска шапка, с цел да се защищити от жаркото слънце в днешния предиобед. Проф. Чорбанов изключително въодушевено участваше в ритуала за събуждане на дракона и очевидно се забавляваше от атракцията.



На фестивала вземат участие танцови сформира от Китай, който е международен водач във връзка с танци, балет и доста други осъществявания. Включено е присъединяване на български илюзионисти и бойни изкуства. Фестивалът на драконовите лодки има за цел да приготви България за идното Световно състезание, на което страната ни ще е хазаин.



„ Драконовите лодки са извънредно красиви. Всяка лодка се състои от глава на змей, тяло, покрито с люспи, и опашка. Лодките са 12-метрови, колкото един тир. Отборът е от 22 души, от които 20 гребци, един викач и един кормчия. Има лодки и за по 10 гребци “, разказа Влад Гицоайка - представител на „ Маутай България “, основател на съдружие „ Фестивал „ Драконови лодки “ и ръководител на управителния съвет (УС).  



Състезанията постоянно се организират под формата на фестивал, в който има богата съпътстваща стратегия с доста занимания, музика, танци, вкусна храна, гурме кътове, детски игри, арт базар – сходно на характерен български национален събор, добави той.

В едно съревнование могат да вземат участие по 100 тима или най-малко 2200 състезатели. За спечелилите са обезпечени златни и сребърни купи във формата на дракони, както и медали за всеки участник, който се е присъединил и спечелил едно от първите три места, сподели Гицоайка.



По думите на Гуан Син - културен консултант при посолството на Китай в България, този фестивал е един от четирите най-традиционни китайски празници.

„ Повечето от българите знаят за китайската Нова година, само че доста по-малко се знае за фестивала на драконовите лодки, а той е доста атрактивен.

Първоначалната концепция на този фестивал е хората да избягат от бедствията и пандемиите. Всички знаем, че Китай има богата просвета, а този фестивал е като една културна платформа и като едно изцяло прекарване на Китай.

За културните действия ще поканим доста музиканти и реализатори от Китай. Една от групите ще танцува танц на дракона, което е типично зрелище на фестивала “, сподели Син.



„ Пандемията завърши в Китай, при започване на тази година, и има огромен интерес на китайски актьори да дойдат в България.

На фестивала ще може да се види също китайски национален танц, китайска обичайната музика на обичайни китайски принадлежности. Ще поканим и занаятчии, които ще демонстрират своите умения пред хората.

Покрай тях ще бъдат проведени разнообразни детски работилници. Китайски студенти ще преподават език на български деца “, сподели още Гуан Син.



„ Положихме доста старания с цел да накараме китайската страна да ни обезпечи общо 12 драконови лодки. Първите шест лодки към този момент са на Панчарево.

Фестивалът на драконовите лодки датира отпреди повече от 2500 години, освен в Китай, само че и в Далечния Изток, както и в други азиатски страни “, каза Дай Ин, културно аташе при посолството на Китай.



„ До момента в България имаше единствено шест такива лодки, две – на Панчарево, две – във Видин, и две – в Пловдив. Планираме следващата година да имаме пет или шест такива надпревари, и в други градове на страната.

Това е един доста известен спорт в Азия. Специфичното е, че е повече всеобщ спорт. Има разнообразни типове лодки – обичайни, такива, които са единствено за четири гребци или пък за 40 “, каза Мартин Маринов, олимпийски медалист по кану-каяк и механически шеф на Международната кану федерация, представител на „ Лабексперт “, основател на сдружението и член на УС.

Планира се втори подобен фестивал през септември в Русе, сподели още Маринов.



„ Този фестивал е още една опция да разпространяваме езерото, чиято популярност като че ли е позабравена. Вярвам, че в лицето на изпълнителната власт ще получим нужната поддръжка като финансов запас и възлагането на действителни действия, които да върнат славата на езерото и то да стане част от интернационалния календар за водни спортове “, сподели Николай Гюров, кмет на регион “Панчарево ”, който през днешния ден бе благополучен, че времето е хубаво.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР