Първият етап от тестовете за ново лекарство за COVID, базирано

...
Първият етап от тестовете за ново лекарство за COVID, базирано
Коментари Харесай

Израел е готов с лекарство срещу Ковид-19?

Първият стадий от тестванията за ново лекарство за Коронавирус, основано на потреблението на стволови кафези, е сполучливо приключен в клиниката " Rambam " в Хайфа, Израел, оповестиха разработчиците на новото лекарство.

Според тях са били нужни единствено три инжекции за ден, с цел да се възстановява равнището на засищане с О2 и доста да се усъвършенства положението на пациентите. Сега специалистите минават към втория стадий на тестване.

Според основния откривател Томер Бронщайн, компанията Bonus BioGroup Ltd от доста години изследва стволови кафези за развъждане на костна тъкан от тях за потребление в пластичната хирургия и ортопедията. Изследванията демонстрират, че лекарството на основата на стволови кафези може да бъде извънредно дейно при лекуването на Коронавирус.
 
" Стволовите кафези имат свойството да възстановяват имунната система. Можем да кажем, че те работят като незабавна помощ в тялото. Например, в случай че има повредена тъкан, тези кафези могат да я възстановят. Те могат да възстановят повредената тъкан, като възстановяват имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата стихия в тялото по време на ковид. Ние не използваме тези кафези в първичния им тип, вършим някои промени в тях - дребни, само че те оказват помощ да се ускори резултата против възпалителни процеси в тялото на пациента ", сподели Бронщайн.

Според откривателите стволовите кафези се вземат от здрави хора, обработват се в биореактор по специфична технология, вършат се нужните промени в клетките, като целият развой на подготовка лишава към 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се инжектира подкожно.

" Във всяка такава доза има милиони обработени стволови кафези с необикновен капацитет за лекуване. По време на клиничните изпитвания видяхме, че сигурността на нашето лекуване е приемлива. Второ, видяхме какъв необикновен резултат има нашето лекарство ", сподели Бронщайн.

На първия стадий от проучването лекарството е тествано върху няколко пациенти с ковид в тежко положение, които са били със съществени хронични болести. Според специалистите положението на всички пациенти се е подобрило в границите на 24 часа и след третата доза от лекарството положението се е нормализирало.

" Знаем, че коронавирусът поврежда други органи, освен белите дробове. Например, сърдечния мускул. Анализите демонстрират, че лекарството оказва помощ за възобновяване и на други повредени тъкани в тялото на пациента ", сподели Бронщайн.

В първата фаза на клиничните изпитвания в болничното заведение в Хайфа, новото лекарство посочило способността да облекчава цитокиновите стихии, да възстановява имунната система и да предотвратява тежки последствия от заболяването, сподели доктор Шади Хамуд, провел тестванията в клиниката.

" Ще ви изтъквам думите на пациентите. Те споделиха, че им се е случило знамение. Някои от тях не можеха да спят в продължение на седмици, беше им доста мъчно да дишат. Изведнъж те споделят, че могат да спят, да дишат и даже да вървят, когато ден преди този момент не са могли да извървят и крачка ", сподели Хамуд.

Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в опита, осъществени преди, директно след и един месец след въвеждането на новото лекарство, демонстрират, че лекарството дейно лекува пневмония.

" Виждаме на практика чисти бели дробове един месец след лекуването. А това нормално не се случва толкоз бързо. Важно е също да се каже, че не сме забелязали съществени странични резултати с лекарството ", сподели доктор Хамуд.

В момента откривателите минават към втората фаза на изпитванията, която ще се организира в Израел с присъединяване на 60 тежко заболели от ковид. След довеждане докрай на втората фаза ще стартира третата, в която ще вземат участие към 300 пациенти от разнообразни страни по света.

" В момента лекарството се е потвърдило доста добре. 90% от тежко болните пациенти са се възстановили в границите на няколко дни след лечението и са били изписани вкъщи ", сподели един от ръководителите на групата за развиване доктор Шай Марецки.

Цената на новото лекарство ще бъде релативно дребна и продължителността на хоспитализацията на тежко заболели пациенти ще намалее няколко пъти, твърдят разработчиците.

" Цената на лекарството е доста дребна, изключително спрямо алтернативата - държането на тежко болен пациент в болница, защото подобен пациент коства на страната хиляди долари всеки ден. Тук приказваме за понижаване на продължителността на хоспитализацията и за лекуване, което е няколко пъти по-евтино ", заключи медикът.

Страховете от внезапно увеличение на броя на тежко болните пациенти, което е обвързвано с непостижима тежест върху здравната система, принуждава доста страни, в това число Израел, да държат границите си затворени за пасажери от страни с високо равнище на зараза, само че ново лекарство, съгласно разработчиците му, може да реши този проблем.

Източчник: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР