Първият етап от подготовката на изборите зад граница е преминал

...
Първият етап от подготовката на изборите зад граница е преминал
Коментари Харесай

Малко над 740 се очаква да са изборните секции зад граница на 2 октомври

Първият стадий от подготовката на изборите зад граница е минал сполучливо.

Това стана ясно от брифинг на Иван Кондов, ръководител на работна група " Избори " към Министерство на външните работи.

Малко над 740 секции зад граница чакат дипломатите ни.

Престои вторият по-труден стадий, по думите му, а точно - назначение на членовете на СИК.

Все още няма позволение от няколко страни, само че там се давало позволение за всяка секция и от Външно не чакат проблеми.

 ЦИК не разкрили задоволително IT експерти, с които да се договорят за изборите Обновена
ЦИК не разкрили задоволително IT експерти, с които да се договорят за изборите

Още не са решили за броя на изборни секции в чужбина

Малко над 50 000 заявки за гласоподаване в чужбина са подадени, или 5 000 по-малко от предходния избор. 525 машини евентуално ще бъдат изпратени в чужбина. На предходните избори обаче са дали своят вот над 230 000 души и в този момент дипломатите ни чакат да дописват гласоподаватели зад граница. Сега от Министерство на външните работи чакат да допишат над 150 000 гласоподаватели под линия на този ексклузивен избор. В 290 секции ще се гласоподава с машини, в някои - с две. За този избор зад граница отиват 100 машини повече, което затруднявало дипломатите от Министерство на външните работи.

Няма да може да се гласоподава с документи за идентичност с изминал период на годност след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, напомни Кондов.

Най-много секции ще има в Турция (165) и Обединеното кралство (117). В Германия желаеме да разкрием 77 секции. 413 секции общо ще има в Европа. Над 215 машини ще бъдат изпратени в Турция. В Чехия ще се гласоподава напълно машинно. Около 700 000 бюлетини и изборни бумаги ще отидат зад граница. На Външно му трябват най-малко 20 дни преди вота, с цел да изпрати документите и машини зад граница. Българско риалити ще гласоподава в Одрин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР