Първият есемес в историята, изпратен на 3 декември 1992 г.

...
Първият есемес в историята, изпратен на 3 декември 1992 г.
Коментари Харесай

Вижте какво гласи първият SMS в историята

Първият есемес в историята, изпратен на 3 декември 1992 година от оператора „ Водафон “, е с колекционерска стойност и беше продаден под формата на незаместим токен на търг през 2021 година от аукционната къща „ Агют “ във Франция. Есемесът, който гласи „ Весела Коледа “, е получен от Ричард Джарвис, помощник на „ Водафон “. Изпращането става през компютър.
Прочетете още
„ Това е технология с европейски генезис “, заяви Марк-Антоан Дюпюи, наследник на френския инженер Филип Дюпюи, приет за един от откривателите на технологията на джиесемите. Мобилната 2G мрежа разрешава изпращането на есемеси в края на 90-те години. Ограничението е до 160 знака и принуждава потребителите да употребяват разнообразни способи за съкращения и усмивки. Днес есемесите са без ограничавания и разрешават фотоси, видеа и други мултимедийни известия. Навремето есемесът във Франция коства един франк.

Есемесите са доста известни до 2010 година Днес те се употребяват в страни, където популацията разполага с мобилни телефони, само че достъпът до интернет не е всеобщ. Държавата с най-многобройно население в Африка – Нигерия, записва повече от 10 милиарда есемеса, изпратени през 2021 година

Есемесът към момента се употребява за верификация и сигурност – да вземем за пример за достъп до компютър и банкови услуги, както и за приемане на доставка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР