Първият дипломат на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната

...
Първият дипломат на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната
Коментари Харесай

Първи висш представител на ЕС посети фронта в Източна Украйна в подкрепа срещу Русия

Първият посланик на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти, което Киев приветства като проява на взаимност против опасността от нова огромна военна борба с Москва, осведоми " Ройтерс ".

Жозеп Борел хвърча с хеликоптер до източната област Луганск, първият висш представител на Европейски Съюз, който направи това след експлоадирането на спора през 2014 година, като част от западен дипломатически напън в поддръжка на Украйна.

" Много навременно посещаване на фона на съветски шантаж, ескалация и закани ", акцентира украинският външен министър Дмитро Кулеба в изказване, до момента в който съпровожда Борел.

" Украйна има поддръжката на Европейския съюз в опълчването на съветската експанзия. Всъщност тази поддръжка е най-силната от 2014 година насам ", посочи още украинският първи посланик.

Борел се срещна с бойци и цивилни на изток, преди да отлети назад за Киев, където се чака да организира диалози с президента Володимир Зеленски на следващия ден.

" С повишаването на военните сили на Русия, аз съм тук, с цел да покажа поддръжката на Европейски Съюз за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и да поддържа непрекъснатите старания за промени, които са от основно значение за устойчивостта ", написа Борел в Туитър.

През последните седмици Украйна се опита да ускори поддръжката на западните съдружници, обвинявайки Русия, че е събрала десетки хиляди бойци покрай границите си в подготовка за допустима широкомащабна военна атака.

Москва отхвърля изказванията на Съединени американски щати, че възнамерява инвазия в Украйна и упреква Киев в построяването на лични сили в източната част на страната.

Вашингтон съобщи във вторник, че в Европа има мощен консенсус по отношение на следствията за Русия, в случай че Москва ескалира спора с Украйна.

Отношенията сред Киев и Москва се сринаха, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев желае назад.

Москва желае гаранции, че НАТО ще спре разширението си на изток и ще приключи военното съдействие с Украйна и Грузия, които имат териториални разногласия с Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР