Първият ден от срещата на върха Русия - Африка в

...
Първият ден от срещата на върха Русия - Африка в
Коментари Харесай

Западни издания за срещата Русия-Африка: Путин обеща безплатно зърно, Пригожин се появи в Петербург

Първият ден от срещата на върха " Русия - Африка " в Санкт Петербург бе белязан от два основни момента, които привлякоха вниманието на западната преса - обещанието на Владимир Путин, че страната му ще стартира гратис да изнася зърно за някои африкански страни, и появяването в коридорите на форума на Евгений Пригожин, предава Българска телеграфна агенция.

Владимир Путин даде обещание гратис зърно на най-малко шест страни в Африка през идващите четири месеца в опит да усъвършенства имиджа на Москва на африканския континент след изтеглянето на Кремъл от зърнената договорка за експорт на украинско зърно през Черно море, която гарантираше изхранването на милиони хора по света, написа в днешния си брой американският в. " Ню Йорк таймс ".

Руският президент съобщи на срещата в Санкт Петербург, че причина за нарушаванията в международните доставки на храни е лицемерието на Запада, а не войната в Украйна, отбелязва изданието.

" Не се случи нищо от това, което беше разисквано и ни бе дадено ", уточни Путин, като повтори изказванието си, че Западът не е извършил своята част от зърнената договорка и не е направил нищо, с цел да разчисти пътя за съветския експорт на храни и торове. По думите му тези, които считат Русия за обезсърчителен снабдител на храни, " лъжат ", което е " процедура на някои западни страни от десетилетия, в случай че не и от епохи ".

Излизането на Русия от зърнената договорка провокира митинг от редица страни и сложи Путин в отбранителна позиция на фона на дългогодишните му старания да притегли африканските страни на страната на Москва в геополитическата ѝ борба със Съединени американски щати, разяснява " Ню Йорк таймс ". Помпозността на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург - съветската имперска столица, издигната от Петър Велики, а също и роден град на Путин, наподобява имаше за цел да даде знак на африканските водачи, че Русия е техен същински другар, написа още изданието.

Путин даде обещание на Буркина Фасо, Централноафриканската република (ЦАР), Еритрея, Мали, Сомалия и Зимбабве, че през идващите три-четири месеца Русия ще достави на всяка от тях от 25 000 до 50 000 тона гратис зърно.

В листата на получателите на гратис съветско зърно имаше геополитически подтекст, отбелязва американският вестник. От тези шест страни единствено Сомалия гласоподава против Русия в Организация на обединените нации през февруари в поддръжка на резолюция, с която бе насочен апел за преустановяване на войната в Украйна. Освен това съветската частна военна компания " Вагнер " си сътрудничи с властническите държавни управления в Мали и в ЦАР.

Освен това Кремъл се опита да показа Русия като нравствен съдружник на Африка, като бастион на консервативните полезности и опция на " безбожния Запад ", показва " Ню Йорк таймс ".

Тазгодишната среща на върха " Русия – Африка " е второто издание на форума, отбелязва немският в. " Берлинер цайтунг ". В първото му издание в Сочи през 2019 година взеха присъединяване 45 държавни и държавни ръководители на африкански страни. Тази година по данни на съветските управляващи присъединяване в срещата на върха са декларирали представители на 49 страни, само че единствено 17 държавни и държавни ръководители са пристигнали в Санкт Петербург. В тази връзка Кремъл се оплака от " възмутителния " напън от страна на Съединени американски щати, Франция и други страни върху африканските водачи, отбелязва немският вестник.

Очаква се през днешния ден Путин да произнесе огромна тирада, в която ще приказва за " нов международен ред ", учреден на " многополюсността и равенството " сред всички страни. Опитите на Путин да настрои африканските страни против Запада са поразителни, разяснява немският вестник.

Британският в. " Гардиън " се стопира в детайли върху забавен подробност от вчерашния конгрес – изненадващата поява на Евгений Пригожин в коридорите на срещата на върха макар съглашението с Кремъл той да отиде в заточение в Беларус.

В сряда вечерта непосредствен съдружник на Пригожин разгласява фотография, на която се вижда по какъв начин шефът на " Вагнер " се среща с Фреди Мапука - почитан представител на ЦАР, която през последните няколко години одобри хиляди наемници от частната военна компания.

Снимката бе оповестена за първи път във " Facebook " от Дмитрий Сити - съветски жител, който западни публични лица дефинират като значима фигура от структурите на " Вагнер " в ЦАР. Според съветското издание " Фонтанка " фотографията е направена в хотел " Трезини Палас " в Санкт Петербург, за който се твърди, че е благосъстоятелност на Пригожин.

На обособена фотография се вижда по какъв начин Пригожин се ръкува с ръководителя на камерунския канал на телевизия " Африк медия " (Afrique Média) - проруска медия, обвързвана с " Вагнер ", която е насочена към френскоговорящите африкански страни.

Това са първите фотоси на Пригожин в Русия след протеста на " Вагнер " против Кремъл. Присъствието му в Русия е индикация, че управляващите не желаят или не могат да го отстранят като началник на " Вагнер ", разяснява " Гардиън ".

Миналата седмица в обществените мрежи се появи видеозапис, в който Пригожин се обръща към своите бойци в Беларус и назовава съветските военни дейности в Украйна " срам ", напомня английският вестник.

Преди началото на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург Пригожин даде изявление за " Африк медия ", в което съобщи: " Не е имало и няма да има редуциране на стратегиите ни в Африка ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР