Първият дефолт на Русия по външния ѝ дълг от повече

...
Първият дефолт на Русия по външния ѝ дълг от повече
Коментари Харесай

Русия уверено върви към исторически дефолт

Първият дефолт на Русия по външния ѝ дълг от повече от век наподобява все по-труден за попречване, а три значими събития от миналата седмица трасираха пътя към тази пагубна развръзка.

На 4 април Русия трябваше са разплати 650 милиона $ по деноминирани в долари облигации. Две сходни заплащания в по-малки размери бяха осъществени през март с посредничеството на банка " Джей Пи Морган " (JPMorgan), само че този път американското министерство на финансите не позволи заплащания от съветски сметки в американските банки, като се базира на наложените на страната финансови наказания.

След като разплащанията в долари бяха блокирани, ден по-късно Русия наруши изискванията по облигациите и вместо в долари погаси дълга си към вложителите в рубли, като подава сумата в съветския Национален депозитар. Как вложителите ще си получат средствата оттова е различен въпрос.

И вследствие на това в събота американската рейтингова организация (Standard & Poor's Global Ratings) намали оценката за Русия до " селективен дефолт ". В допълнение организацията разгласи, че в сходство с условията на Европейския съюз оттук насетне стопира да изготвя оценки за тази страна.

Другите две огромни рейтингови организации - " Фич " (Fitch) и " Мудис " (Moody’s) към този момент стопираха да афишират сходни оценки.

В класификацията на " Стандард енд Пуърс " при " селективен дефолт " длъжникът стопира да заплаща избрани свои отговорности, само че продължава да обслужва останалите си заеми. Това е единствено с една степен над най-ниското допустимо ниво, или " дефолта ", т. е. цялостна неспособност за разплащане, показва Франс прес.

За финален път Русия е изпадала в дефолт през 1998 година, само че по вътрешния си дълг. Страната афишира дефолт по външния дълг за финален път през 1917 година, когато завзелите властта след октомврийския прелом болшевики отхвърлят да обслужват задълженията на царското държавно управление.

Технически Русия има време в този момент да реши казуса, защото заплащането от 4 април има 30-дневен гратисен интервал да бъде осъществено по разпоредбите. Дали обаче Москва има предпочитание да играе по разпоредбите или желае да ги пренапише съгласно своите лични ползи е напълно различен въпрос.

Погасяването на дълга в долари, както изискват договорите, би означавало Русия да посегне на наличните си валутни запаси, с които разполага в съветски банки и в трезори на " другарски " страни.

Кремъл обаче би предпочел да ги употребява за други цели, най-много за продължаването на войната в Украйна. И към този момент вместо към заплащане прибягва към агитация. " На доктрина може да се разгласи обстановка на дефолт, само че тя би била изцяло изкуствена ", съобщи в сряда представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Няма никакви учредения за същински дефолт ".

" Западните страни вършат всичко допустимо да накарат Русия да разгласи дефолт ", разгласи и финансовият министър Антон Силуанов, представен от ТАСС, и добави, че рублите, ориентирани към кредиторите, могат да бъдат трансферирани в долари, незабавно щом съветските запаси бъдат размразени. Което надали ще се случи до приключването на 30-дневния период, а евентуално и дълго по-късно.

А до тогава съветските суверенни облигации ще продължат да поевтиняват с рекордна скорост.

След нахлуването на Русия в Украйна те внезапно изгубиха стойност, а цената на обслужването на съветския дълг внезапно се увеличи. След като непознатите запаси на съветската централна банка бяха замразени започнаха залагания не дали, а по кое време на Русия ще се наложи да разгласи дефолт. Според последните данни на компанията за наблюдаване и предоставане на данни на финансовите пазари " Ай Си И дейта сървисис " (ICE Data Services), представени от " Блумбърг ", възможностите това да се случи преди края на годината са над 90 %.

Кредиторите въпреки всичко няма да бързат да разгласят Русия в дефолт, защото това единствено ще ги затрудни да получат парите си назад. Те доста добре знаят, че Москва има нужните средства, а и доста повече, само че не желае да съблюдава разпоредбите, а би желала да напише и наложи свои. Ако обаче в границите на гратисния интервал Русия не съумее да провежда заплащане в долари по сметките на държателите на съветските облигации, те няма да имат различен избор, с изключение на да задействат процедурата по подразбиране, споделя Луц Рьохмайер от основаната в Берлин компания са ръководство на активи " Капитулум " (Capitulum).

Парадоксът на обстановката се крие във обстоятелството, че Русия безусловно се " къпе " в долари и евро, които получава всекидневно от " вражески " страни, на които продължава да продава нефт и газ, откакто по силата на стопански и недотам стопански фактори ги е направила подвластни от изкопаемите си горива. Резервите на Русия в злато и твърда валута, набрани най-много от износа на газ и нефт, се правят оценка на към 650 милиарда $, само че най-малко половина от тях към този момент са замразени.

Погледнато от висотата на тези милиарди и от съществуването на бюджетен остатък, оценен на към 250 милиарда $, да се разгласи дефолт поради неплащането или неправилното заплащане на няколко милиона $ би било по-скоро алегоричен жест, счита Елина Рибакова, заместител основен икономист към Института за интернационалните финанси. Но пък би основало в допълнение съществени главоболия за Москва.

По данни на " Джей Пи Морган ", представени от Ройтерс, задгранични вложители имат към 79 милиарда $ от издадени от Русия дългови скъпи бумаги, нключително облигации в локална валута, суверенни еврооблигации в твърда валута и корпоративни еврооблигации в твърда валута. След най-големите вложители са американските капиталови компании " Блекрок " (BlackRock), " Пимко " (PIMCO) и " Уестърн ассет " (Western Asset).

Засега те се въздържат от всевъзможни мнения, само че с наближаването на крайния период на гратисния интервал евентуално ще решат да работят. " Смятам, че облигационерите биха могли да съдят Русия, че не погасила отговорностите си, и евентуално, в случай че се извърнат към съда, ще получат достъп до замразените съветски активи ", споделя Бенджамин Коутс, професор по история в университета " Уест форест ", който е експерт по икономическите връзки през 20 век и най-много по въпроса на икономическите наказания.

Как тъкмо ще се развие обстановката, следва да забележим през идващите седмици, само че едно е несъмнено. Дори и Русия към този момент да успее да избегне дефолта, тя задълго ще бъде изолирана от международните финансови пазари, а в това време златната река от доходи от газ и нефт постепенно, само че несъмнено ще пресъхва. Което би могло да превъррне техническия дефолт в действителен банкрут.

По БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР