Първият американски военен конвой пристигна днес сутринта около 7:30 ч.

...
Първият американски военен конвой пристигна днес сутринта около 7:30 ч.
Коментари Харесай

Първият американски военен конвой пристигна в базата край Констанца

Първият американски боен ескорт дойде през днешния ден сутринта към 7:30 ч. във военна база " Михаил Когълничану " край румънския черноморски град Констанца, оповестява телевизия Диджи 24. Става дума за към 18 ремаркета с военна техника.

Втората колона ще тръгне през днешния ден от румънско-унгарската граница при Нъдлак по същия маршрут и се чака да дойде в базата край Констанца тази вечер. През нощта в Нъдлак дойде и трети ескорт. Всички те ще отидат във военна база " Михаил Когълничану ", осведоми Диджи 24.

Трите конвоя, съставляващи общо 48 ремаркета, транспортират военна техника , в това число блиндирани транспортьори " Страйкър " (Stryker). Днес сутринта в базата в Констанца се чакат и американските военни от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, които ще дойдат със аероплан от Германия.
В11:00 ч. румънско (и българско) време президентът Клаус Йоханис посети база 57 " Михаил Когълничану " дружно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с началника на Главния щаб на защитата военачалник Даниел Петреску , оповестява организация Аджерпрес.

Йоханис и Столтенберг ще имат диалог " на четири очи ", по-късно ще се състоят публични договаряния и среща с военните, дислоцирани в базата. За 12:15 ч. е планувана взаимна конференция на румънския президент и генералния секретар на НАТО.

Американският президент Джо Байдън разгласи, че ще изпрати 1000 военни в Румъния и в Полша за укрепване на Източния фланг на НАТО . Съединени американски щати чакат Русия да нападне Украйна, напомня телевизия Диджи 24.

Около 1000-та американски бойци ще се причислят към намиращите се в Румъния американски сили. Военната част, която съставлява пехотен батальон и ще носи името Оперативна група Кугър (Task Force (TF) Cougar), ще бъде под оперативното командване на американския Пети корпус, съгласно прессъобщение, изпратено до Аджерпрес.

Основната задача на ОГ Кугър по време на престоя й в Румъния " ще се състои в осъществяване на подготвителни и взаимни действия със структурите на румънската войска за повишение на равнището на оперативна съгласуемост и взаимно доверие ".

" Разполагането на този отряд е част от ограниченията за подсилване на съюзническите позиции на целия източен фланг на НАТО като отбранителна формула за гарантиране на съюзническата сигурност и въздържане на нападателни дейности в района на Черно море. Същевременно то съставлява солидно доказателство за високо равнище на съдействие в региона на сигурността и защитата в границите на Стратегическото партньорство сред Румъния и Съединени американски щати и изпраща мощно обръщение за взаимност сред съдружниците ", уточни министерството на защитата на Румъния в прессъобщение, представено от Аджерпрес.

Румънският президент Клаус Йоханис посети през вчерашния ден Многонационална бригада Юг-Запад, ситуирана в Крайова. Президентът съобщи, че настоящите развития в областта на сигурността в " наше директно съседство " потвърждават още един път, че ограниченията, подхванати от НАТО, са нужни, а Румъния на собствен ред е решена да извърши поетите задължения, поети в границите на Алианса.

Вчера във военна база " Михаил Когълничану " се срещнаха висшият главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа военачалник Тод Уолтърс и началникът на защитата на Румъния военачалник Даниел Петреску, оповестяват още румънските медии. Двамата разискаха обстановката със сигурността в Черноморския район и ограниченията за въздържане и за усилване на отбранителните позиции на НАТО в зоната. Генерал Петреску сподели, че румънските военни не престават да приспособяват подготовката си дружно с американските си сътрудници, а военачалник Уолтърс сподели: " Тук сме по покана на Румъния, с цел да засилим общия потенциал за реакция, както и с цел да запазим равновесието на силите в района ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР