Първия в страната Център за трудова активност откриха днес в

...
Първия в страната Център за трудова активност откриха днес в
Коментари Харесай

Димитровград първи с Център за трудова активност

Първия в страната Център за трудова интензивност откриха през днешния ден в Димитровград. Предстои построяването на още 5 такива в страната, заяви заместник-министърът на труда и обществената политика в служебното държавно управление проф. Емил Мингов.

Идеята е с новаторски подходи хора, които не работят и не учат, да бъдат стимулирани за това и като последна цел- да бъдат включени в пазара на труда, посочи той.

Центърът е ситуиран в помещение на втория етаж в постройката, където е и Центърът за социална поддръжка. То е предоставено безплатно от общината в Димитровград, разяснява кметът Иво Димов. Той акцентира, че активността му ще е ориентирана освен към хора от ромската общественост, само че и към всички, които изпитват усложнения с намирането и започването на работа.

Община Димитровград извършва още два сходни проекта- единият е финансиран от „ Красива България “, като 10 души ще бъдат подготвени за болногледачи и другият, взаимен с КНСБ, за горски служащи, като включените в курса ще получават и дневна стипендия в размер на 15 лева, добави Димов.



Зам. министърът на труда и обществената политика проф. Емил Мингов осведоми, че следва откриването на такива центрове в Ихтиман, Пазарджик, Сливен, Кюстендил и други Идеята е тези хора, които са изгубили трудови привички, да бъдат стимулирани и задействани, а не да разчитат само на обществени помощи, разяснява той.

Бенифициент на плана поПрограма „ Развитие на човешките запаси ” 2021-2027 година е Агенцията по заетостта, в частност териториалното поделение в Димитровград. Директорът му Антония Тюйлиева заяви, че още със стартирането на националната акция за трудова интензивност през март 10 души от Меричлери са били включени.

В новооткрития център към този момент са назначени двама души, които ще извършват дейностите по консултиране и обосноваване на трайно безработните от уязвими групи.

Няма обаче, съответни данниза община Димитровград какъв брой са евентуалните клиенти на открития през днешния ден център- хора, които не работят и не учат. 190000 са те в страната съгласно статистиката на министерството.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР