Първия месец на годината природозащитниците отбелязват като месец на брадатия

...
Първия месец на годината природозащитниците отбелязват като месец на брадатия
Коментари Харесай

Януари е месец на брадатия лешояд

Първия месец на годината природозащитниците означават като месец на брадатия лешояд. Птицата се срещала в България и на Балканския полуостров до преди пет десетилетия. Видът обаче е липсващ от българската природа поради бракониерство и токсини. 

Брадатият лешояд е най-едрият лешояд в Европа. Всички лешояди са обединени под прозвището „ санитари на природата ”, тъй като се хранят с умрели животни, а брадатият и с кости. Така птиците пазят животните и хората от разпространяване на заболявания и болести.
По нелесната задача за завръщането на брадатия лешояд в българските небесни небеса повече от 30 години работи екипът на " Зелени Балкани ". България е част от програмата за връщане на европейските типове лешояди на континента. Зоопарковете и избавителните центрове, които развъждат лешояди, могат да дадат единствено няколко млади индивида. Освен това би трябвало да се потвърди, че територията и прилежащите са безвредни за млади лешояди и популацията на останалите типове (египетски, белоглав и черен лешояди) е постоянна. В Спасителния център за диви животни в Стара Загора има една двойка, която през последните години излюпва най-малко по едно крепко брадато лешоядче. За жал обаче тези екземпляри към този момент се изпращат в Алпите и Пиренеите, където има безвредни места за тях.

В България и в 20-ото десетилетие на XXI век се разпръскват отровни примамки - в Кресненското и в Искърското дефиле. С тях се отравят съвсем всички хищници на обещано място. Примамките се употребяват от животновъди - по този метод се пробват да опазят пашуващия си добитък от хищници, поради които търпят загуби.
Природозащитните организации работят интензивно в съгласуваност с ръководещите и контролиращите държавни орган за ограничението на тази процедура. Безвъзмездното даряване на български пастирски кучета, които да пазят животните от набези, е част от предлаганите решения. Ако в България се приключи разпръскването на отровни примамки, дребните лешоядчета ще могат да бъдат връщани в българската природа и брадатият лешояд още веднъж ще се завърне у нас и на Балканския полуостров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР