Първите ваксини са поставени преди 6 месеца и има публикации,

...
Първите ваксини са поставени преди 6 месеца и има публикации,
Коментари Харесай

Имунитета след ваксиниране - по-добър отколкото след преболедуване

Първите ваксини са сложени преди 6 месеца и има изявления, че титърът на антителата им е висок. При огромна част от имунизираните хора формираният имунен отговор е по-добър като качество - от позиция на имунологичната памет, в сравнение с този, който се получава след преболедуване. Има научни данни, че това е по този начин. Коментарът направи по БНР имунологът доцент Велизар Шиваров, шеф на лабораторията по клинична имунологогия на болница " София Мед ", доцент в катедрата по генетика на Софийския университет.

Доц. Шиваров означи, че е добре да се сложи ваксина и след боледуване от коронавирусна зараза. Но от икономическа позиция е добре да се употребяват имунизациите за хора, които нямат отбрана, а имунизирането на хора, построили антитела след боледуване, да стане, когато имунизациите са по-широко налични добави имунологът.

" След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се имунизира, тъй като титърът на антителата му ще спадне ", предложи доцент Шиваров.

Специалистът изрази упованието си значителен резултат от ваксина ционната акция да се получи през второто тримесечие на 2021 година. Според имунолога, в случай че половината от популацията на страната, което предстои на ваксина ция, се имунизира - това ще бъде триумф за акцията. Доц. Шиваров подсети, че хората на възраст до 18 години не са планувани за имунизация с ваксина та срещу Covid-19.

Имунологът счита, че би трябвало да бъдат обезпечени допустимо най-бързо задоволително количество ваксини за хората, които имат потребност от тях. " Ако бях предприемач, примерно притежател на хотел, бих насърчавал чиновниците си да се имунизират и бих промотирал моя хотел като услуга, която се предлага от хора, които са предпазени и не могат да заразят клиентите си. "

За или срещу имунизиране

" Не мога да си обясня настроенията в обществото против ваксина та, само че мага да кажа като доктор, който се занимава и с по-тежки болести, че при мен са идвали хора, които са подготвени на всичко, с цел да завоюват още няколко дни, месеци или година живот, подготвени да се подложат на всевъзможен тип новаторска терапия. А нещо, което е потвърдено, че работи, минало през доста тествания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива по този начин отричано. Не го разбирам! ", разяснява доцент Шиваров. По думите му имунизациите са върхът на превантивната медицина, за която толкоз доста се приказва.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР