Първите трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха

...
Първите трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха
Коментари Харесай

Първите българи, евакуирани от Судан: Истинска война е

Първите трима български жители, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на Летище София с полет от Берлин, съобщи Българска национална телевизия.

 

" Женена съм за суданец, пребивавам от дълги години в Судан. Имаше светкавична интервенция, съумяха да ни провеждат и да ни дават верни координати да се предвижим по най-безопасните зони ", показа Николета.

 

По думите ѝ нещата в Судан се задълбочават с всеки минал ден.

 

" Хиляди хора напущат Судан, изключително през египетската граница. Събудихме се с изстрели с картечници, успяхме да се преместим в по-безопасен регион на 30 километра от Хартум. Успяхме да си вземем документите, там цяла седмица няма ток и вода ", добави Николета.

 

Тя разясни, че в интервала на евакуцията са имали достъп до храна и вода.

 

" Храната в столицата мъчно се набира, както и петролът, бензинът. Хората са под обстрел. Съобщава се, че има доста наранени лечебни заведения, нямахме достъп до телевизия. Оставих си там децата - имам трима сина. Имах връзка със фамилията, връзките бяха положителни - телефоните и интернет ", показа още Николета.

 

" Ситуацията е неприятна, стреля се в столицата Хартум ", разяснява мъж, който също е евакуиран.

 

" Много познати желаеха помощ за кръв. Мародери влизаха и ограбваха. Най-жестоките боеве са в Хартум. Истинска война е, като тази в Украйна ", сподели още Марияна, която също е евакуирана от Судан.

 

21 българи са били сполучливо евакуирани от африканската страна. В понеделник от Министерството на външните работи обявиха, че 31 са българите, изявили предпочитание за евакуация от страната.

 

В дипломатическото ведомство продължава работата на спешен щаб, който търси и предлага разновидности за направления за безвредно извеждане на нашите сънародници.

 

България няма посолство в Судан и по тази причина дипломатите ни от Кайро и Рияд оказват помощ за евакуацията на всички български жители, изявили предпочитание да изоставен страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР